Почетна > Свет
Свет

Г7 обећавају 600 милијарди долара за земље у развоју

Лидери седам земаља чланица Г7 обећали су данас на самиту у граду Елмау у баварским Алпима да ће у наредних пет година прикупити 600 милијарди долара приватних и јавних средстава за финансирање инфраструктурних пројеката у земљама у развоју, у намери да се парира кинеском пројекту Појас и пут вредном више хиљада милијарди долара.
г7
Фото: Танјуг/Susan Walsh

Амерички председник Џо Бајден и други лидери Г7 овом одлуком су поново покренули недавно преименовани пројекат Партнерство за глобалну инфраструктуру и инвестиције, преноси Ројтерс.

Бајден је рекао да ће САД током пет година мобилисати 200 милијарди долара федералних фондова и приватних инвестиција за подршку пројектима у земљама са ниским и средњим приходима како би се пружила помоћ у борби против климатских промена, како би се унапредило јавно здравство на глобалном нивоу, ојачали родна равноправности и дигиталне инфраструктуре.

„Желим да будем јасан. Ово није помоћ или добротворна акција. То је инвестиција која ће свима донети корист“, рекао је Бајден и додао да ће то омогућити да се виде конкретне предности партнерства са развијеним демократијама.

Бајден је рекао да би додатне стотине милијарди долара могле доћи и од мултилатералних развојних банака, развојних финансијских институција, државних фондова и других.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на данашњем скупу је најавила да ће Европа током истог периода мобилисати 300 милијарди евра за одрживу алтернативу кинеском пројекту Појас и пут, коју је председник Си Ђинпинг покренуо 2013. године.

Кинеска инвестициона шема укључује развојне програме у више од 100 земаља са циљем стварања модерне верзије древног трговачког Пута свиле од Азије до Европе.

Šolc: Važno međunarodno jedinstvo u podršci Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.