Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Фројд је имао јасан одговор: По чему се јака особа разликује од слабе

И не поклапа се с увреженим мишљењем.

Многи ће рећи да је јака особа она која има јаку личност, особа пуна самопоуздања, она која ради буквално све како би постигла своје циљеве. Али није то увек тако.

Фото: Unsplash/Caroline Veronez

Јака особа у ствари може бити јако рањива, нежна, отворена, доброћудна и љубазна. Јаки људи не успевају увек у свему. Често је потребно много покушаја, труда и рада како би постигли циљеве.

Постоји једна јако важна ствар која разликује јаке људе од слабих, а Сигмунд Фројд је то врло јасно објаснио. „Многи људи сматрају да је стварност незадовољавајућа и зато живе у свету маште где замишљају како се њихови циљеви остварују. Слаб човек дуго живи у свом свету и његова машта је утеловљење за разне болести.“
Фото: Unsplash/Gianfranco Grener

Слаби људи имају циљеве и снове, али их јако ретко остварују. Не зато што немају прилику, већ зато што живе другачије и не желе ништа да промене у свом животу јер се тако осећају угодније.

Сви имају успоне и падове у свом животу, а слаба особа ће се, чак и када буде на врху, жалити и кукати. Поред свега тога, слабој особи је јако тешко да изађе из зоне комфора. Она дубоко у себи жели промену, али је се заправо плаши, па пролазе године, а ништа се не мења. Слаба особа се боји доношења одлукла и одговорности.

„Већина људи заправо не жели слободу јер укључује одговорност, а одговорност је застрашујућа за већину људи“, рекао је Фројд.

Јака особа се не боји да иде напред, не боји се промена. Напротив, она покушава свој живот да учини бољим.

Фото: Pexels/Pixabay

Не боји се да преузме одговорност, не само за себе, већ и за друге људе. Јаки људи су позитивни, оптимистични, на живот гледају објективно. Они не живе у илузији, док се слабе особе препознају по свом негативном ставу, незадовољству, по сталном жаљењу и кукању.

Слаби људи су често завидни, тешко прихватају туђи успех. Стручњаци истичу да свако ко жели може постати јака особа. Пут неће бити лак, али је могуће. Прво се морате решити негативности и схватити да свет није тако лош.

Морате постављати себи мале циљеве које можете лако постићи, па ићи полако према оним већим. Важно је радити на себи, учити, читати, комуницирати са успешним људима и не завидети им.

Усвојите њихово искуство и сазнајте како су постигли своје циљеве и понашајте се на исти начин.