Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Фразе које емоционално зреле особе неће говорити: Треба да их заменимо овим речима

Емоционална зрелост не подразумева године и искуство већ о разумевање емоција и реаговање на одговарајући начин.
Фото: Pexels/Yaroslav Shuraev

Зрели људи никада не изговарају одређене фразе јер знају да речи могу да нашкоде или лече, и бирају их мудро. Ово су 5 фраза које никада не користе.

1) „Ти увек…“ или „Ти никада…“

Емоционално зрели људи разумеју моћ речи и комуникације. Када користимо фразе као што су „ти увек“ или „ти никад“, не дајемо само изјаву о одређеном понашању. Правимо свеобухватну генерализацију о карактеру особе.

Зрела личност је свесна да је то неправедно и бескорисно. Људи су комплексни и стално се мењају. Означавање некога на основу једног или два искуства не одражава њихов пуни потенцијал.
Емоционално зрела особа избегава ове црно-беле изјаве. Уместо тога, она изражава своја осећања без критиковања. Јер на крају се ради о комуникацији, а не о осуди.

2) „То је твоја грешка“

Емоционално зрела особа зна колико је важно преузети личну одговорност. Не жели другоме да ствара осећај кривице јер је свесна да на тај начин ништа не решава. Нажалост фраза „то је твоја грешка“ имамо прилике често да чујемо. Зрела личност свако скуство види као лични раст. Жели да мотивише друге, а не да им нарушава самопоуздање.

3) „Знао/ла сам да ћеш забрљати“

Емоционално зрела личност избегава негативна предвиђања. Ова фраза, „Знао/ла сам да ћеш забрљати“, није само штетна, већ показује недостатак вере у нечије способности.

Да ли сте знали да наша очекивања могу да утичу на резултате? Зове се Пигмалионов ефекат, психолошки феномен где већа очекивања доводе до повећања перформанси.

Дакле, када кажемо: „Знао сам да ћеш забрљати“, не само да смо нељубазни, већ доприносимо негативном исходу који критикујемо. Уместо тога, емоционално зрели људи нуде подршку за раст и успех.

4) „Не треба ми нико“

Бити сигуран у себе је једно, али емоционално зрела особа зна да је у реду ослањати се на друге. Фраза „Не треба ми нико“ може бити одбрамбени механизам, начин да се избегне рањивост или потенцијално разочарање.

Међутим ми смо по природи друштвена бића. Напредујемо у вези и заједници. Негирање потребе за другима може довести до изолације и пропуштених прилика за квалитетне односе.

Уместо тога, емоционално зреле особе прихватају своју међузависност са другима. Знају да је у реду да траже помоћ, да се ослањају на друге и признају да немају све одговоре. То није знак слабости већ је знак снаге и самосвести.

5) „Превише си осетљив“

Емоционално зрела особа схвата да сви имају различите нивое осетљивости и поштују их. Коришћење фразе „Превише си осетљив“ може бити начин да се унизе осећања друге особе.

То је метод да одбацимо њене емоције и избегнемо преузимање одговорности за сопствене поступке. Уместо тога, зрела особа ће рећи: „Нисам знао да ће те ово узнемирити, хајде да разговарамо о томе.“ Овакав приступ потврђује осећања друге особе и показује емпатију и поштовање.

Tri odlične salate za zdravu kožu

Преузмите андроид апликацију.