Почетна > Свет
Свет

Француску очекује нови дан протеста, 13.000 полицајаца на улицама

Француску данас очекују нови штрајкови и протести широм земље против планова председника Емануела Макрона да помери старосну границу за пензионисање са 62 на 64 године, а полиција је упозорила да постоји „веома озбиљан ризик“ од новог насиља на улицама.
француску
Фото: АР/Jeremias Gonzalezfrance

Скупови су на почетку били мирни, али се незадовољство повећало када је влада средином марта прогурала предлог закона у парламенту без гласања, а у последњем дану протеста широм земље у четвртак, анархисти „Црног блока“ разбијали су излоге, демолирали аутобуске станице и опљачкали ресторан Мекдоналдса у Паризу.

Слично насиље забележено је и у другим градовима.

Министар унутрашњих послова Џералд Дарманин упозорио је у понедељак да постоји „веома озбиљан ризик“ од новог насиља данас, у престоници и шире.

Око 13.000 полицајаца биће ангажовано на скуповима, од чега нешто мање од половине у Паризу.

Према речима Дарманина, екстремистичке организације крајње левице, од којих, како је навео, неке долазе из иностранства, „желе да запале Француску“.

Полиција је саветовала власницима продавница у Паризу које се налазе у делу града где се одржава протестни скуп да данас затворе радње.

Као и током ранијих обустава рада од средине јануара, возови и летови ће бити прекинути. Неке школе ће бити затворене, док се стални штрајкови настављају у енергетском сектору.

У понедељак је најмање шест од седам рафинерија у Француској било затворено или функционисало смањеним капацитетом. Терминали за течни природни гас (ЛНГ) били су блокирани.

Влада тврди да је закон о пензијама од виталног значаја како би се обезбедило да систем функционише. Док синдикати и демонстранти поручују да постоје и други начини да се то уради.

Синдикати траже од Макрона да повуче или одложи предлог закона који је усвојен, али још није објављен, док га не размотри Уставни савет. Како би се ситуација смирила.

Макрон је поручио да је више него спреман за разговор са синдикатима, али на друге теме.

Tramp: Sukob u Ukrajini rešiću za 24 sata

 

Преузмите андроид апликацију.