Почетна > Свет
Свет

Француска жели да уједини „стару” и „нову” Европу

Лидери Старог континента, из замка Мими у Кишињеву заштићеног штитом ПВО, послали су Русији поруку европског јединства у јеку рата у Украјини.
Фото: Танјуг/AP Photo/Seth Wenig

Емануел Макрон у Братислави је прво признао земљама источне Европе да је требало да им посвети више пажње када су упозоравале на ратоборну Русију. Потом је из Молдавије, на самом прагу Украјине, окупљањем лидера на самиту Европске политичке заједнице послао симболичну поруку јединства.

Француски председник дводневном туром, од Словачке до Молдавије, покушава да уједини континент (без Белорусије и Русије). Поготову у безбедносном смислу, позивањем на стратешко буђење Европе.

Заједничка „породична фотографија” са самита педесетак лидера из ЕУ и изван ње, из замка Мими. Удаљеног непуних сат времена вожње од отцепљене молдавске регије коју подржава Кремљ. Не тако далеко од украјинског ратишта – заправо је разгледница за Путина. Својеврсна је порука Путину, али и показатељ неопходности да се премосте напетости као продукт неслоге европских актера у многим питањима.

Не би требало да постоји подела између „старе” и „нове” Европе, каже Емануел Макрон алудирајући на актуелна питања, као што је однос према Русији. Али постоји.

Стога се на самит у Молдавији гледа као на прилику да европске државе – било да су чланице блока, кандидати за чланство попут Украјине, или Велика Британија која је напустила ЕУ – удруженим снагама раде на решавању регионалних криза.

Окупљање у чувеном замку послужило је и за исказивање снажне подршке Украјини и суседним земљама. Молдавија није случајно била место другог самита Макроновог чеда – Европске политичке заједнице (ЕПС). Симболично је и то да је педесетак лидера и високих званичника ЕУ и ЕПС-а на самиту штитила привремена противваздухопловна одбрана која је удружила британске, француске и румунске војнике.

Уз Макрона, немачког канцелара Олафа Шолца, британског премијера Ришија Сунака, у Молдавији су били и италијанска премијерка Ђорђа Мелони, шеф спољне политике ЕУ Ђузеп Борељ, мађарски премијер Виктор Орбан. Први људи Европског савета, Европске комисије и Европског парламента и челници држава нашег региона.

Приступни процеси земаља кандидата за ЕУ нису били тема самита ЕПС-а, нити ће то икад бити.

Овај неформални дипломатски форум, настао на Макроновој иницијативи. Има за циљ промовисање дијалога и сарадње у вези с питањима од заједничког интереса, јачања безбедности. Стабилности на континенту зарад заједничког деловања и боље повезаности у Европи.

Ово је други састанак (први је био у Прагу), а у јавности је и даље актуелна тема да ли је ЕПС заправо алтернатива чланству ЕУ – утешна награда државама заглављеним у бриселском предворју.

Bliknen ide u posetu Saudijskoj Arabiji

 

Преузмите андроид апликацију.