Почетна > Бизнис
Бизнис

Француска жели да ЕУ усвоји индустријску стратегију „Made in Europe“

Француска жели да Европска унија усвоји индустријску стратегију „Made in Europe“ као одговор на америчку шему субвенција за зелене инвестиције, а како би спречила индустријске компаније да напусте Европу и смањила зависност чланица ЕУ од спољних добављача.
Фото: Wikimedia Commons

Лидери ЕУ ће разговарати о индустријској политици на самиту који се одржава од 9. до 10. фебруара у Бриселу, забринути да ће вашингтонски Закон о смањењу инфлације од 369 милијарди долара за субвенционисање производа од батерија преко електричних аутомобила, соларних панела и турбина на ветар, одвуц́и компаније даље од ЕУ, пренео је Ројтерс.

„Спровођење амбициозне и робусне европске индустријске политике је стога данас од суштинског значаја. Француске власти предлажу да то буде у облику стратегије „Made in Europe'“, наводи Француска у документу у који је Ројтерс имао увид.

Лидери ЕУ су се сложили прошлог марта, одмах након руског напада на Украјину који је изазвао скок цена енергената, да Европа мора да смањи своју зависност од спољних добављача енергената, кључних сировина, полупроводника, лекова и хране.

Француски предлог позива на увођење хитних мера посебно како би задржали европске компаније које се баве соларним панелима, батеријама, водоником и кључним сировинама, уз напомену да би стратегија „Made in Europe“ требало да се заснива на четири стуба.

Први стуб се односи на циљеве ЕУ да се смањи зависност од спољних добављача и постављање циљева производње до 2030. у кључним секторима који би били регулисани законима ЕУ.

Други би био хитна промена правила ЕУ о пружању владине помоћи предузећима, која је већ дозвољена у оквиру пандемије ковид-19, да би могла да се настави у одрђеним секторима на привременој основи.

Тречи стуб би требало да буде финансирање ЕУ осетљивих сектора и последњи стуб потпуно мобилисање трговинске политике, укључујући инструменте трговинске одбране.

Berzanski indeksi u blagom padu, ukupan promet 7,8 miliona dinara

Преузмите андроид апликацију.