Почетна > Свет
Свет

Француска због врућина позива на опрез, пре свега планинаре и бераче грожђа

Високе температуре погађају бројне делове Француске и очекује се да ће достићи максимум од 42 степена Целзијуса у наредних 48 сати, због чега је метеоролошка служба данас проширила „црвено упозорење“ и на југ земље.
Фото: Танјуг/AP Photo/Laurent Cipriani

Власти су позвале планинаре у јужној Француској да одложе своје активности, док је берачима грожђа у винородној долини Роне саветовано да почну и заврше посао раније ујутру како би избегли излагање екстремној топлоти, пренео је Ројтерс.

Упозорење омогућава локалним властима да прекину спортске или културне догађаје и затворе јавне објекте ако је потребно.

„Порука је да појачавамо мере предострожности за све“, рекао је данас министар здравља Орелијен Русо.

Како се наводи, пењачима у француским Алпима сугерисано је да одложе пењање на Мон Блан, највиши европски врх, јер су високе температуре створиле опасне услове, попут увећаног ризика од одрона камења и отварања нових пукотина на његовим глечерима.

Француска метеоролошка служба данас је проширила своје „црвено упозорење“ на још 15 департмана, поред осталог и велике делове југоисточног региона Провансе и неке области на југозападу.

Četiri od 50 francuskih departmana od danas u crvenom meteo alarmu

Преузмите андроид апликацију.