Почетна > Свет
Свет

Француска уводи право на абортус у Устав

Француска намерава да уведе право на абортус у Устав, 48 година након што је у тој земљи абортус декриминализован, а потом и законски предвиђен.
Како преноси Еурактив, тако ће Франуска постати прва земља која ће укључити право на абортус у свој Устав, што ће послати снажан сигнал женама широм света, изјавила је активисткиња која се бави заступањем у планирању породице Албан Гајо.
Фото: Pixabay/nuno_lopes

Француска скупштина је крајем новембра усвојила предлог закона о упису права на абортус у Устав. Очекује се да ће се предлог закона наћи у Сенату 1. фебруара ове године.

Гајо каже да је од суштинског значаја да приступ абортусу буде садржан у Уставу.

„То је важно јер значи да је право на абортус признато као основно право“, рекла је Гајо.

Осим јаке симболике, уписивање права на абортус у Уставу би гарантовало приступ абортусу без обзира на политичку већину на власти.

„Оно што је законом дозвољено може се поништити другим законом. Морамо поново да потврдимо заштиту коју желимо да пружимо абортусу“, рекла је посланица Матилда Пано и додала да уношење у устав даје додатне гаранције да се то неће десити.

Након што је Врховни суд САД 24. јуна 2022. укинуо уставно право на абортус, остављајући свакој држави да одлучи да ли ће задржати ово право или не, посланици Европског парламента позвали су у резолуцији усвојеној прошлог јула да се право на абортус угради у Европску повељу о основним правима.
Тај захтев сада мора да испита Европски савет, али су државе чланице подељене по том питању и једногласност се чини мало вероватном.

Тако је, рецимо, абортус на Малти потпуно забрањен, а жене које се подвргну процедури или купе таблете за абортус ризикују до три године затвора, док су у Мађарској жене које желе да абортирају приморане да слушају откуцаје срца фетуса пре него што им се то омогући.

Ванг: Кина поздравља предстојећу посету Блинкена Пекингу

Преузмите андроид апликацију.