Почетна > Свет
Свет

Француска критиковала Италију јер пробира мигранте с бродова

Влада Француске је осудила „неприхватљиво понашање” италијанских власти које одбијају да дозволе хуманитарном броду „Оушн вајкинг” да искрца 234 миграната спасених на Средоземном мору.
Фото: PrtSc/DW Documentary/YouTube

Став италијанских власти је „супротан поморском праву и духу европске солидарности”, рекао је извор из француске владе за АФП. „Очекујемо другачије понашање земље која је данас прва корисница европског механизма солидарности”, додао је тај извор.

Нова крајње десничарска премијерка Италије, Ђорђа Мелони, захвалила је јуче Француској која је, по њеним речима, пристала да прихвати „Оушн вајкинга” у једној од својих лука.

„Веома ценимо одлуку Француске да отварањем својих лука преузме свој део одговорности пред ванредном миграторном ситуацијом, која је до сада лежала на плећима Италије и неколико других средоземних земаља”, рекла је Мелони.

У уторак, пошто се Италија оглушила о њене апеле, невладина хуманитарна организација „СОС Медитеран” је тражила од Француске да додели луку за искрцавање више од 200 миграната који су преживели бродоломе на Средоземљу, а заглавили су 18 дана на броду те организације „Оушн вајкинг”.

„Налазимо се у потпуном ћорсокаку пред ћутањем Италије”, рекла је Софи Бо, генерална директорка „СОС Медитерана” и осудила италијанско „озбиљно кршење поморског права” док Италија одбија одређене мигранте, „угрожавајући им животе”.

То што је брод преусмерен ка Француској, „екстремно је решење као последица критичног и драматичног неуспеха свих држава чланица Европске уније и придружених држава да олакшају одређивање безбедног места” за искрцавање миграната који покушавају да стигну до Европе, саопштиила је организација „СОС Медитеран”.

Tramp poziva na proteste zbog problema sa glasanjem

Преузмите андроид апликацију.