Почетна > Свет
Свет

Француска и Немачка обележавају 60. годишњицу Јелисејског уговора

Француска и Немачка данас обележавају 60. годишњицу Јелисејског уговора, прослављајући вишедеценијско пријатељство церемонијама и разговорима о европским безбедносним, енергетским и другим изазовима.
француска
Фото: Танју/Christophe Petit Tesson, Pool via AP

Цео немачки кабинет налази се у Паризу да би учествовао на заједничким састанцима, а 300 посланика из обе земље окупило се на Универзитету Сорбона како би обележили 60 година откако је потписан споразум о везама између дугогодишњих непријатеља који подупиру данашњу Европску унију, пренео је АП.

Председник Француске Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц предводиће две рунде разговора у Јелисејској палати, фокусирајући се првенствено на енергетику и економску политику, а затим и на одбрану.

„Хајде да искористимо наше нераскидиво пријатељство… да бисмо обликовали садашњост и будућност нашег континента, заједно са нашим европским партнерима“, рекао је Шолц на церемонији на Сорбони.

Макрон је позвао на „нови енергетски модел“ у ЕУ заснован на диверзификацији снабдевања и подстицању производње енергије без угљеника.

Поред Украјине, главни приоритет састанка је разрада одговора Европе на субвенције за америчке произвођаче електричних аутомобила и друге компаније у оквиру америчког Закону о смањењу инфлације Бајденове администрације, навели су високи француски и немачки званичници.

Састанци француско-немачке владе се одржавају најмање једном годишње ради координације политика.

Последњи је одржан у мају 2021. путем видео линка због пандемије ковид-19.

Данашњи скуп је први непосредан састанак од 2019. године.

Састанак је првобитно био заказан за октобар, али је одложен због разлика у питањима попут енергетике, одбране и економије.

Званичници данас обележавају 60. годишњицу Јелисејског уговора који су 22. јануара 1963. потписали француски председник Шарл де Гол и западнонемачки канцелар Конрад Аденауер.

Makron, Šolc i poslanici skupština Francuske i Nemačke danas na sastanku

Преузмите андроид апликацију.