Почетна > Свет
Свет

Француска ће градити шест нових нуклеарних реактора

Француски председник Емануел Макрон најавиће пре Божића изградњу шест нових нуклеарних ЕПР реактора у Француској, објавио је дневни лист Фигаро.
Фото: Unsplash/Anthony_DELANOIX

Утицај европске гасне кризе на цене енергије и последични удар на буџет домаћинстава шест месеци уочи председничких избора у Француској, убрзали су ту одлуку, додаје лист, а преноси Ројтерс. Портпарол Јелисејске палате је одбио да коментарише извештај Фигароа.

На почетку председничког мандата, Макрон је обећао да ће до 2035. године смањити удео нуклеарне енергије у француском енергетском миксу на 50 посто са актуелних 75 процената. Енергетска криза, међутим, мења расположење у Паризу.

„Енергетска криза показује да је нуклеарна енергија исправан избор за нашу транзицију на зелену енергију“, цитира Фигаро неименованог високог владиног званичника.

Влада је тврдила раније да неће покретати никакве нове пројекте нуклеарних реактора док се не заврши нуклеарна електрана у Фламанвилу, на северозападу Француске.

Међутим, министарка индустрије Ањес Пање-Ринашер је најавила 1. октобра могућност да Француска донесе одлуку о почетку градње шест нових реактора пре него што Фламанвил буде потпуно оперативан. Завршетак нуклеарке Фламанвил касни готово једну деценију уз огромно прекорачење трошкова, а министри и даље одбијају да кажу када ће бити прикључена на мрежу.

Severna Koreja izvršila novo raketno testiranje prema Japanu

 

Преузмите андроид апликацију.