Почетна > Бизнис
Бизнис

Фонд Телеком Србија подржао још три стартапа

Директор Телеком Србија Вентурес фонда Давор Сакач изјавио је данас да је та фондација подржала још три стартапа који су испунили критеријуме да буду високотехнолошки, профитабилни и да њихови производи могу бити пласирани на глобалном тржишту.
Foto: Telekom Srbija

„ТС Вентурес фонд је ових дана завршио инвестиције у Анари AI, BITEBELL и GALAXY BRUSH. Сваки од њих је у потпуности испунио критеријуме које смо поставили у циљу успешне сарадње, а то су да морају бити високо технолошки, односно дигитални, да морају имати кристално јасне циљеве, пројекцију тржишних бројева које желе да испуне, морају имати конкретне пословне идеје и бизнис план, затим изузетан квалитет људи које су окупили и, што је посебно важно, глобални тржишни потенцијал“, објаснио је Сакач гостујући на телевизији Блумберг Адрија.

Он је навео како је након досадашње комуникације са око 500 домаћих стартапа потврђено да су Србија и наш регион више него плодно тло за развој младих, образованих, иновативних људи са огромним потенцијалом и сјајним идејама.

„Уверени смо да ће Србија, у не тако далекој будућности, изродити бар један стартап са тржишном вредношћу од преко милијарду долара“, рекао је Сакач и подсетио да је ТС Вентурес фонд раније ове године већ подржао фирму Ota Sync.

„Пре свега, хоћемо да зарадимо, да направимо профит, да нам се сваки уложени динар вишеструко врати. Такође, преко нашег Фонда компанија Телеком Србија диверзификује своје пословање у сусрет изазовима новог дигиталног доба. У исто време, што је једнако важно, помажемо развој стартап индустрије у нашој земљи, развој и модернизацију целокупне привреде Србије“ нагласио је Сакач.

Фонд Телекома Србија у стартапе инвестира у просеку 70.000 евра до 300.000 евра, у зависности од делатности и фазе развоја у којој се налазе, а располаже укупним петогодишњим буџетом од 25 милиона евра.

Наводи се да је Сакач рекао како је то за српске прилике велики новац, поготово када се узме у обзир светска економска криза и да Телеком пре свега занима да оствари профит.

Навео је да се прва инвестиција Фонда у стартап Ota Sync, клауд решење за управљање малим хотелима и апартманима, већ показује као врло успешна, јер је од јуна ове године, када је инвестирано у њега, удвостручио приходе и број корисника, тако да сада имају више стотина клијената у Јужној Америци, Африци, Европи и Азији.

„Ми снажно верујемо у домаћу памет, креативност, иновативност, модерност, предузетнички дух. То показују и најновији фантастични подаци да ће ИТ сектор Србије ове године имати извоз од преко 2,5 милијарди евра, а да запошљава чак 95.500 људи. Сарадња Телекома и домаћих стартапа је комбинација у којој сви само добијају“, закључио је Сакач.

Сакач је најавио како ће фондација до краја текуће године завршити инвестиције са још четири иновативна дигитална стартапа из Србије и региона, тако да ће Фонд Телекома Србија прву годину пословања завршити са инвестирањем у укупно осам стартапова.

„Наш конкурс је стално отворен и процес аплицирања практично не престаје. Фокус нам је на стартапове из Србије и региона Централне и Источне Европе, са решењима која су оријентисана на глобална тржишта и показатељима који указују на потенцијал за брз раст и развој, али смо такође заинтересовани и за друге технолошке стартапе који су револуционарни, односно дисруптивни, истакао је Сакач.

Peskov: U toku razgovori o budućnosti sporazuma o žitu

 

Преузмите андроид апликацију.