Почетна > Свет
Свет

Фон дер Лајен сутра у Лондону разговора са Сунаком о пост-Брегзиту

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен састаће се у понедељак у Лондону с премијером Велике Британије Ришијем Сунаком с којим ће разговарати о пост-Брегзит несугласицама, а ускоро се очекује и договор о ревизији аранжмана са Северном Ирском.
Фото: Танјуг/Димитрије Николић

„Данас су се председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и премијер Уједињеног Краљевства Риши Сунак сложили да лично наставе свој рад на заједничким, практичним решењима за низ сложених изазова око протокола о Ирској и Северној Ирској“, наводи се у заједничком саопштењу у којем се најављује сутрашњи сусрет двоје званичника, преноси лондонски Градијан.

Сунак је изјавио у суботу да је „дао све од себе“ да се постигне нови пост-Брегзит споразум са Европском унијом о трговинским аранжманима са Северном Ирском, оцењујући да је то од виталног значаја како би се поново успоставила регуларна подела власти у Северној Ирској, пренео је раније Ројтерс.

Као део Брегзита, споразума из 2020. године о изласку Велике Британије из ЕУ, званични Лондон је прихватио договор са Бриселом познат као Северноирски протокол којим је Северна Ирска, иако британска покрајина, остала део јединственог тржишта Уније.

Овим протоколом је заправо потврђено постојање поморске границе у Ирском мору за неке робе које се извозе из Велике Британије, јер се у Бриселу сматра да је Северна Ирска део јединственог тржишта Европске уније.

Посета ће покренути решавање овог питања које се сматра кључним у Сунаковом премијерском мандату чиме би британски премијер успео да удовољи политичким захтевима Демократске Унионистичке странке Северне Ирске и Конзервативне странке у Лондону.

Turska: Broj žrtava zemljotesa premašio 44.000

Преузмите андроид апликацију.