Почетна > Свет
Свет

Фон дер Лајен: Грчка може искористити до 2,25 милијарди евра из фондова ЕУ

Грчка може да искористи до 2,25 милијарди евра из европских фондова за санирање последица разорне олује Данијел у којој је страдало најмање 15 људи, оштећен велики број домова школа и путева и уништени усеви и фарме животиња, саопштила је данас председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
Фото: Танјуг/Димитрије Николић

„Наше мисли су са свим женама, мушкарцима и децом који храбро издржавају ове катастрофе и жалимо за изгубљеним животима“, рекла је шефица Европске комисије након састанка са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом у Стразбуру, преноси Ројтерс.

Комисија ће бити „брза и флексибилна“ како би мобилисала све ресурсе који би могли да буду распоређени за помоћ областима разореним у поплавама, додала је она.

Према њеним речима, Грчка би могла да искористи до 2,25 милијарди евра, док је Комисија такође спремна да процени грчки захтев за даљу подршку у оквиру фонда солидарности.

„Ако се све земље чланице сложе да допуне фонд солидарности блока, Европска унија би такође могла да стави на располагање до 400 милиона евра Грчкој следеће године“, рекла је Фон дер Лајен.

„Природна катастрофа без преседана у Грчкој нанела је велику штету људима и задала огроман ударац пољопривредној производњи“, рекао је Мицотакис показујући слику потопљеног грчког села.

„Наш приоритет је да осигурамо да ови људи заиста могу да се врате својим кућама, да предузећа поново почну да раде и рачунамо на подршку ЕУ да то постигнемо“, рекао је Мицотакис.

Он је позвао Европу да троши више како би помогла земљама да се изборе са климатским променама.

Резерва солидарности и хитне помоћи ЕУ, која помаже европским земљама у хитним случајевима, има максималан годишњи буџет од 1,2 милијарде евра.
Европска комисија упозорила је данас да ЕУ хитно треба више средстава за одговор на кризе изазване климатским променама након што је њена резерва хитне помоћи исцрпљена и 2021. и 2022. године.

Zelenski stavio veto na zakon o objavljivanju izjava zvaničnika o imovini

Преузмите андроид апликацију.