Почетна > Свет
Бизнис Свет

Фон дер Лајен: Данас почиње ново доба за Бугарску и Југоисточну Европу

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је на церемонији пуштања у рад гасног интерконектора између Бугарске и Грчке, да данас почиње ново доба за Бугарску и Југоисточну Европу и да нови гасовод мења правила игре за Бугарску и за енергетску безбедност у Европи.
лајен
Фото: Танјуг/WeAP Photo/Jean-Francois Badias

Она је подсетила да је пројекат изградње тог интерконектора између Бугарске и Грчке био у развоју више од 10 година, да је Бугарска 2009. године претрпела тешку одлуку да прекине са дотоком гаса из Украјине.

Тада је, каже, требало пуно решености да се оствари циљ, уз захвалност владама Бугарске и Грчке што су истрајали на томе, и што су уз много издржљивости, стрпљења, успона и падова, успели.

Подсетила је да је Европска унија пружала подршку од првог дана, и финансијску, од око 250 милиона евра.

“Данас почиње ново доба за Бугарску и Југоисточну Европу. Бугарска је раније примала 80 одсто гаса из Русије, пре него што је Русија одлучила да покрене рат против Украјине и енергетски рат против Европе. Овај гасовод мења правила игре за Бугарску и за енергетску безбедност у Европи. Значи слободу и прекид наше зависности од руског гаса”, рекла је фон дер Лајен.

Додала је да би овај интерконектор могао да покрије укупне потребе за гасом у Бугарској, што су, како каже, одличне вести у тешким временима.

Навела је да у Бугарској и у целој Европи грађани осећају последице рата у Украјини, али ће захваљујући пројектима попут овог имати довољно гаса за зиму.

Према њеним речима, у ЕУ су напорно радили, прво на диверзификацији извора гаса, како би се прешло на друге изворе, а затим и на штедњи и складиштењу, које успева да постигне, уз трећи корак – велика улагања у обновљиву енергију – ветра, соларну енергију, биомасу, која се производи локално и чини све независним од других.

“Европа има све што јој је потребно да се ослободи Русије, то је ствар политичке воље”, рекла је Фон дер Лајен.

Она је указала да се Европа налази на критичном раскршћу, јер је енергетска криза озбиљна, али је убеђена да сви заједно могу да изађу на крај са тим.

“Криза јесте озбиљна и захтева од Европе заједнички одговор, који ће омогућити да се смање цене енергената за домаћинства и привреду. Ми то можемо”, рекла је Фон дер Лајен и додала да су се јуче сви у ЕУ сложили да се ограниче изузетне зараде које остварују поједине енергетске компаније, и да се циљано помаже осетљивим домаћинствима и фирмама.

Поручила је да се морају заштитити основе наших привреда и јединствено тржиште ЕУ у којем, каже, лежи снага Уније.

“Без заједничког европског решења, озбиљно ризикујемо да дође до фрагментације, зато је од кључне важности да сачувамо једнаке услове за све на јединственом тржишту, да избегнемо нарушавање и турбуленације. Морамо да урадимо више, да сузбијемо раст цена енергената, морамо да уложимо заједничке напоре и о томе ћемо разговарати за неколико дана у Прагу”, казала је Фон дел Лајен.

Додала је и да јој се допао мото који је видела у Бугарској, на овој церемонији: „Ако желите да идете брзо, идите сами, али ако желите да идете далеко, идите заједно са другима“.

“Хајде да заједно обликујемо снажну и потпуни енергетску заједницу”, поручила је Фон дер Лајен.

Pušten gasni interkonektor Bugarska-Grčka, Vučić na otvaranju

Преузмите андроид апликацију.