Почетна > Свет
Свет

Флора и фауна Аустралије под све већом претњом

Флора и фауна јединствени за Аустралију више су него икад под претњом шумских пожара, суше, људске активности и климатског загревања, показује данас објављен владин извештај означен као „шокантан”. Извештај о аустралијском еколошком систему који се спроводи сваких пет година установио је распорстрањене нагле промене изазване климатским загревањем, губитком хабитата, инвазивним врстама, загађењем и рударењем.
Фото: Unsplash/iyamiphotography

Са тим претњама се не управља на одговарајући начин, што значи да су на путу да стварају додатне проблеме.

Слика штета на које су научници указали у извештају је знатна. Од почетка 20. века просечна температура земље у Аустралији порасла је за 1,4 степен Целзијуса због загревања планете, што убрзава погоршање стања флоре и фауне.

Аустралијска министарка за животну околину Тања Плиберсек описала је „шокантни документ” који говори о „историји кризе и погоршања стања аустралијске животне околине”.

У пожарима 2019-2020. изгорело је више од осам милиона хектара вегетације, а у њима је страдало или је расељено од милион до три милиона животиња, показују главни закључци извештаја.

Топлотни талас у океанима изазвао је масовно избељивање корала на Великом коралном гребену у 2016, 2017. и 2020. Од тада је владин извештај издат у марту открио да је гребен поново претрпео масовно избељивање.

Уништени су милиони хектара шума од 1990. године. Исто важи за седам милиона хектара хабитата угрожених врста између 2000. и 2017, даље стоји у извештају.

За пет година више од 200 биљних и животињских врста од националног значаја додато је на списак угрожених врста према аустралијским еколошким законима.

„Аустралија је изгубила више врста сисара од било ког другог континента”, наводи извештај и додаје да је осам процената порастао број нових врста које су упале у угрожену категорију.

С друге стране аустралијски градови се развијају брзим темпом, што доводи до пораста топлоте, загађења и урбаног отпада, и истовремено црпи ресурсе воде и енергије.

„Сиднеј је изгубио више од 70 одсто своје природне вегетације због развоја”, наводи се у извештају.

Климатске промене се посебно одражавају на Аустралију која је редовно погођена сушом, разорни шумским пожарима, и све чешћим и већим поплавама.

Više od 450 migranata spašeno kod obale Tunisa

Преузмите андроид апликацију.