Почетна > Свет
Свет

Фиренца забрањује „стан на дан“ у историјском језгру града

Фиренца, једна од најпопуларнијих светских туристичких дестинација, забранила је нова краткорочна изнајмљивања станова у историјском језгру града, на платформама као што је Аирбнб, а одлука је донета као последњи покушај локалних власти да обезбеде више простора за живот локалног становништва.
Фото: Unsplash/Mark Tegethpff
Према новим правилима, власницима станова који су их изнајмљивали туристима као стан на дан одобравању се одређене пореске олакшице ако одустану од досадашњег начина изнајмљивања станова и врате се уобичајеном, дугорочном, преноси Ројтерс.

Градоначелник Фиренце Дарио Нардела, рекао је да је Град одлучио да делује на овај начин како би регулисао овај део сектора некретнина.

„У 2016. години имали смо нешто мање од 6.000 станова на Аирбнб, данас скоро 14.378“, рекао је градоначелник и подсетио да су просечне месечне станарине скочиле за 42 одсто.

Ове године цене су порасле за 15,1 одсте, рекао је Нардела.

Према његовим речима, 40.000 житеља Фиренце који живе у центру  жале се да се осећају као да живе не у кући или стану, већ у хотелу, хостелу или апартманском комплексу.

Нардела је, како подсећа Ројтерс члан Демократске партије левог центра, део опозиције на националном нивоу.

Као и у другим европским земљама, спрега ниских плата, несташице имовине, краткорочни најам за одмор и висока инфлација подстакли су стамбену кризу у Италији, којом су посебно погођени радници и студенти.

Слични проблеми постоје и даље са Њујорком и пооштравањем прописа о краткорочном најму.

Марко Стела, регионални координатор странке Форца Италија која је део десничарске владајуће коалиције, најавио је да ће поднети жалбу Управном суду.

Лоренцо Фањони, председник удружења предузетника који изнајмљују некретине туристима, сматра да су нови прописи потпуно погрешни и да се косе са логиком тржишта. Аирбнб није одмах одговорио на захтев за коментар.

Централна влада у Риму ради на предлогу закона који би, према медијским извештајима, захтевао минимални боравак од две ноћи у историјским градским језгрима и општинама са великим бројем туриста.

Сваки стамбени објекат који се изнајмљује туристима требало би да има национални идентификациони код за помоћ у праћењу и регулисању.

Они који се не повинују, ризикују казну до 5.000 евра.

Holandski gradonačelnici traže smanjenje finansijske podrške izbeglicama iz Ukrajine


 

Преузмите андроид апликацију.