Почетна > Свет
Свет

Фиона рушила Порторико, иде ка Доминиканској Републици

Ураган Фиона удаљио се од Порторика рано јутрос, али је пре тога изазвао катастрофалне поплаве и клизишта на острву, пре него што је кренуо ка Доминиканској Републици, саопштила је данас америчка владина агенција.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Ураган Фиона, који је погодио Порторико пет година након што је ураган Марија опустошио острво, кидао је асфалт, однео главни мост на острву, затворио аеродроме, обртао аутомобиле и сручио толику кишу да је водостај неких река за свега пар часова порастао за шест метара, пренео је Ројтерс изјаве очевидаца.

„Ово је било катастрофално“, рекао је гувернер Порторика Педро Пјерлуизи на конференцији за новинаре у главном граду Сан Хуану.

Бивша градоначелнца Сан Хуана Кармен Јулин Круз навела је на Твитеру да многи верују да је су падавине биле горе него за време урагана Марија 2017. године, када је погинуло више од 3.000 људи.

Ветрови су дували брзином од 140 километара на сат, што је створило услове да се Фиона окарактерише као ураган прве категорије, саопштио је амерички Национални центар за урагане (НХЦ).

Након најјачег удара, електрична енергија је почела да се враћа у неке делове Порторика, али ће комплетно укључивање свих домаћинстава на мрежу потрајати неколико дана.

Електродистрибуциона мрежа на острву ЛУМА Енерџи саопштила је да је струје нестало на целом острву на којем живи око 3,3 милиона људи, са циљем да се заштити инфраструктура.

Ураган Фиона је кренуо потом ка Доминиканској Републици, ка северозападу, а локална острва у близини би могла да се суоче са тропском олујом у уторак, додали су из НХЦ.

До синоћ, службе за ванредне ситуације у Доминиканској Републици су евакуисале становнике из високоризичних подручја, на истоку земље.

Председник Луис Абинадер одложио је пут у Њујорк на Генералну скупштину Уједињених нација, а почетак школске године је одложен за среду.

Fiona prerasla u uragan u Portoriku

Преузмите андроид апликацију.