Почетна > Свет
Свет

Фиона иде даље на север, поплаве у Доминиканској Републици

Ураган Фиона креће се данас даље на север, након што је у понедељак донео обилне кише и снажне ветрове у Доминиканску републику и изазвао потпуни нестанак струје у суседном Порторику, где је најмање двоје људи погинуло, преноси Ројтерс.
Фото: Танјуг/Ricardo Hernandez

Ураган друге категорије вероватно ће прећи у трећу категорију док се буде кретао топлим карипским водама према острвима Туркс и Кајкос.

Национални центар за урагане означио је Фиону категоријом два у понеђелак увече, с ветровима који су достизали 169 километара на сат.

Очекује се да ће данас средиште Фионе проћи близу или источно од архипелага, за који је тренутно издато упозорење на ураган, саопштио је амерички Национални центар за урагане (НХЦ).

Тропске се олује очекују и на Бахамима.

Након што је захватила Порторико, Фиона се спустила у Доминиканску Републику у близини Бока Јуме у 3:30 часова ујутро по локалном времену, према НХЦ-у.

Средиште олује у току преподнева је стигло до северне обале Хиспањоле.

То је први ураган који је директно погодио Доминиканску Републику откако је ураган Џин оставила озбиљну штету на истоку земље у септембру 2004.

Фиона је изазвала велике поплаве, оставивши неколико села изолованим, а око 800 евакуисаних и више од 11.000 људи без струје у источном делу земље.

Ураган Фиона је пре Доминиканске Републике погодио Порторико, пет година након што је ураган Марија опустошио острво, одваљивао је асфалт, однео главни мост на острву, затворио аеродроме, превртао аутомобиле и сручио толику кишу да је водостај неких река за свега пар часова порастао за шест метара, пренео је Ројтерс изјаве очевидаца.

Ветрови су дували брзином од 140 километара на сат, што је створило услове да се Фиона окарактерише као ураган прве категорије, саопштио је амерички Национални центар за урагане (НХЦ).

Након најјацег удара, електрична енергија је почела да се враћа у неке делове Порторика, али ће комплетно укључивање свих домаћинстава на мрежу потрајати неколико дана.

Електродистрибуциона мрежа на острву ЛУМА Енерџи саопштила је да је струје нестало на целом острву на којем живи око 3,3 милиона људи, са циљем да се заштити инфраструктура.

Zemljotres jačine čak 7,6 stepeni pogodio Meksiko

 

Преузмите андроид апликацију.