Почетна > Свет
Свет

Финска: Постигнут договор о повећању плата у индустрији, неће бити штрајка

Спорови у вези са платама у технолошкој и хемијској индустрији у Финској су решени, пошто је одобрено повећање плата за седам одсто у наредне две године, тако да неће бити штрајкова радника који су били најављени за следећу седмицу, саопштили су данас послодавци и раднички синдикати.
Фото: Pixabay/Hietaparta

Више од 7.000 индустријских радника, укључујући запослене у произвођачу нерђајуц́ег челика „Оутокумпу“ ступило је у тродневни штрајк прошле седмице, а обустава рада је требало да се прошири на више од 10.000 радника запослених у компанијама као што су „Коне“, „Конекранес“, „Метсо оутотек“, „Несте“,

„Орион“ и ССАБ између 8. и 10. фебруара, јавио је Ројтерс.

Споразум је кључни корак у одређивању повећања плата радника у Финској јер се технолошка индустрија традиционално сматра мерилом за захтеве других синдиката у вези са платама, указује британска агенција.

Финска индустријска унија саопштила је да је пристала на двогодишњи уговор о платама којим је предвиђено повец́ање плата за седам одсто, укључујући једнократну доплату од 400 евра ове године.

Уговор о повећању плата покрива око 90.000 индустријских радника, а сличан договор је постигнут за око 13.000 запослених у хемијској индустрији, саопштио је синдикат.

Bogata porodica iz Britanije najavila izvinjenje zbog robovlasničke prošlosti

Преузмите андроид апликацију.