Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Финале Лиге шампиона на дан почетка Светског првенства

Међународна пливачка федерација (ФИНА) још једном је повукла аматерски потез који ће утицати на пливачке спортове, пре свега на ватерполо.
Фото: Unsplash/Philippa Rose-Tite

ФИНА је померила одржавање Светског првенства у воденим спортовима за јул и направила хаос у такмичарском распореду за ватерполисте.

Челни људи светских водених спортова су повукли аматерски потез јер ће се поклопити завршница клупске Лиге шампиона и почетка Светског првенства у ватерполу.

Наиме, завршни турнир ЛШ ће се играти у Београду од 30. јуна до 2. јула ове године. Светско првенство у ватерполу почиње такође 2. јула.

Међутим, то ће бити само почетак пакленог лета за ватерполисте јер их 23-29. јула очекује финални турнир Светске лиге у Стразбуру, а онда од 27. августа до 10. септембра Европско првенство!

То су четири велика такмичења у свега три месеца!

ФИНА је првобитно планирала СП у јапанској Фукуоки, али је оно због пандемије померено са 2021. на 2022, а онда и на 2023. годину.

Ипак, промењено је домаћинство, додељено је за водене спортове увек спремној Будимпешти, а СП је враћено на предстојеће лето.

Међутим, Светско првенство ће бити одржано и следеће године, редовно, у већ планираној Фукуоки.

„Знамо да морамо да будемо маштовити у приступу тренутној здравственој кризи за наше спортисте. Данашњи договор је сведочанство овог рада. ФИНА препознаје да се пандемија развија другачије на неким местима. Изузетно смо срећни да имамо домаћина који дели нашу страст за пливачким спортовима, жељу, могућности и флексибилност да огранизује наше најпрестижније такмичење. Дубоко смо захвални свим нашим домаћинима и знамо да спортисти имају иста осећања“, рекао је председник ФИНА Хусеин Ал-Мусалам након саопштења да ће се СП одржати у Будимпешти.

Будимпешта домаћин Светског првенства у воденим спортовима

Преузмите андроид апликацију.