Почетна > Свет
Свет

Филм којем предвиђају три Оскара

Тек што је премијера филма „Алеја ноћних мора“ (Nightmare Alley) Гиљерма дел Тора прошла, похвале су кренуле да пљуште, а многи су отишли корак даље, па су већ доделили награду Оскар овом филму.
Фото: PrtSc/РТВ, видео

Премијера филма, који је заснован на истоименом роману Вилијама Линдзија из 1946. године, одржана је у Њујорку. Главне улоге тумаче Бредли Купер као Стен и Кејт Бланшет као докторка Лилит.

Поред њих у филму се појављују и Вилем Дафо, Ричард Џенкинс, Руни Мара, Тони Колет и други.

Уредник магазина Variety Рамин Ситуд, међу првима је прокоментарисао филм и посебно се осврнуо на глуму Бредлија Купера.

”Бредли Купер ће највероватније да освоји Оскар за глуму у Алеја ноћних мора”, написао је он, док је његов колега из истог магазина неколико речи хвале посветио и Дел Тору.

”У склопу Алеје ноћних мора су два филма. У једном Бредли Купер добија Оскар, у другом златна статуа иде на полицу визионарском режисеру Гиљерму дел Тору. Може да се деси једно од та два, обоје или ништа, али у најмању руку, трка за ту престижну награду у категорији за најбољу сценографију је завршена ноћас”, сматра Клејтон Дејвис.

Филмски критичар Џез Тенглеј ово остварење је окарактерисао као бриљантно.

”Гиљермо дел Торо је направио невероватно леп и сјајан филм. Сценографија одузима дах, а глума је спектакуларна, на челу са Бредлијем Купером који је донео најбољу улогу ове године”, мишљење је Тенглеја.

Са друге стране, његов колега Роберт Даниелс није био толико одушевљен.

”Нисам импресиониран филмом. Све је веома мутно, да нисам био у стању да видим лица глумаца. Било је момената када сам морао да напрегнем очи како бих видео плесача. Филм је био предуг, а Бредли Купер ме није одушевио”, написао је он у својој критици.

Ипак, ово је била усамљена негативна критика, с обзиром на то да су похвале стигле и од Кевина Половија из Yahoo портала, али и познатог писца и филмског критичара Ерика Дејвиса.

”Филм Гиљерма дел Тора Алеја ноћних мора је заводљив у смислу да вас одвлачи у причу о човеку који је изгубљен у преварама. Сцене између Купера и Бланшет су сјајне”, истакао је Дејвис.

Први филм по истоименом роману снимљен је још 1947. године, а дугугодишњи сарадник дел Тора, Рон Перлман предложио је редитељу идеју о снимању нове верзије још 1992. године, али тада нису успели да реализују пројекат, јер је права поседовала компанија Фокс.

Купер је прије премијере открио да је дијелом прихватио улогу због сарадње управо са режисером и Перлманом.

”Прихватио сам улогу због прилике да радим са свим тим људима, првенствено са Гиљермом, али и глумачком екипом која је већ била састављена. То је био сан сваког глумца”, казао је он.

Филм ће у биоскопима широм света почети да се приказује од 17. децембра.

Филм “Тома” погледало више од милион гледалаца

Преузмите андроид апликацију.