Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Филм „Климт и пољубац“ овог петка као пратећи програм изложбе „Паја Јовановић и Густав Климт“

У оквиру пратећег програма изложбе Паја Јовановић и Густав Климт у петак, 24. новембра у 19.00 сати одржаће се пројекција филма Климт и Пољубац у режији Али Реј из 2023. године.
Фото: Промо

Пољубац Густава Климта једна је од најпризнатијих и најрепродукованијих слика на свету. То је можда најпопуларнији постер на зидовима студентских домова од Пекинга до Бостона. Насликана у Бечу око 1908. године, слика непознатог загрљеног пара пленила је гледаоце својом мистеријом, сензуалношћу и блиставим материјалима од када је настала. Али шта се крије иза привлачности слике – и ко је био уметник који ју је створио?

Удубљујући се у детаље правог злата, украсног дизајна, симболике и узавреле еротике, помно проучавање слике води нас на изузетан прелазак века у Беч када се нови свет борио са старим. Од редитељке Али Реј долази снажан, задивљујући и страствен нови филм о Климту и његовом делу. Климт је био титан сецесије, стварајући декадентне нове светове који су спојили нежну сензуалност, античку митологију и радикалну модерност. Откријте скандалозан живот и богату таписерију изузетних утицаја иза једне од омиљених светских слика.

Такође, током викенда, одржаће се кустоска вођења у 13.00 сати кроз изложбу Поморишац – Васа Поморишац, а у 17.00 сати кроз изложбу Паја Јовановић и Густав Климт.

 

Holivud stiže u Novi Sad u ponedeljak, 27. novembra

Преузмите андроид апликацију.