Почетна > Србија
Србија

Филм „Јазавац пред судом“ у биоскопима почетком фебруара

Филмска адаптација приповетке Петра Кочића у режији Марка Виндона, „Јазавац пред судом“, имаће своју премијеру 2. фебруара од 20.30 сати у Синеплекс Галерија биоскопу у Београду.
Фото: Youtube/PrtSc

Глумачку екипу савремене и дистопијске верзије приповетке Петра Кочића чине: Даниел Ковачевић, Вања Ненадић, Ема Гојковић, Марко Лаптошевић, Тамара Радовановић и Саша Кузмановић.

У јеку владавине Аустроугарске над Босном, Давид Штрбац тужи јазавца који заузима његово поље кукуруза.

На адаптацији сценарија су поред Марка Виндона учествовали и Ема Гојковић, као и Растко Јевтовић, а ово дугометражно домаће остварење које је снимљено за два дана у КПГТ-у имало је премијеру пред београдском публиком на прошлогодишњем 49. Фесту.

О снимању филма и идеји за филм српска глумица, која живи у Великој Британији, Ема Гојковић, која је са редитељем Марком Виндоном већ сарађивала на серији Инфилтрација испричала је: „Све је почело тако што су глумци из истоимене представе позвали мене и редитеља да гледамо представу. Марк је био јако инспирисан и иако није тада знао ни реч српског, предложио је да снимимо филм. Бас зато што је Јазавац мушка прича управо је он дошао на идеју да улоге судије играју три глумице. Заправо нисмо ми бирали приповетку него је она изабрала нас“.

Подсетимо да је Јазавац настао након што су Марк Виндон и Даниел Ковачевић заједно радили на ТВ серији  „Инфилтрација“. Данијел је изводио „Јазавца“ на сцени позоришта Славија, заједно са Михаилом Лаптошевићем (који је такође режирао позоришну верзију). Првобитна замисао била је да се „Јазавац пред судом“ сними као нискобуџетни филм доступан бесплатно на Јутјубу. Филм је снимљен у мају 2019. године, у КПГТ у Београду.

„Кочићева приповетка је смештена у историјски контекст, а наша адаптација може да се дешава било када и било где, заправо то и јесте хтео редитељ и због тога је тако направио да буде ван временског контекста. То је прича о људској природи која може да буде стварна за било коју епоху, која се дешава и дан данас у разним државама“, објаснила је глумица и сценаристкиња Ема Гојковић.

Филм Јазавац пред судом ће након ИМАX премијере, од 3. фебруара бити у редовној биоскопској дистрибуцији у биоскопима широм Србије.

Srpska koprodukcija filma “Lepe godine” večeras premijerno u Rimu (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.