Почетна > Србија
Србија

Филм „ХЕРОЈИ“ Горана Николића премијерно на ФЕСТ-у

Филм ХЕРОЈИ редитеља Горана Николића доживеће светску премијеру на предстојећем 50. ФЕСТ-у.
Хероји
Фото: Youtube/PrtSc

Смештена у средњовековној Србији после Боја на Косову, ово је прича посвећена свим оним херојима који нису опевани у песмама.

Горан Николић, којем је ово дугометражни редитељски деби, радио је на овом филму од септембра 2018. и најавивши светску премијеру изјавио је:

„Мислим да је, оваквом једном филму, који је смештен у један, нама изузетно битан историјски тренутак, било суђено да светску премијеру има баш овде. Кад смо већ пропустили јубилеј боја на Косову 2019, онда нам је било суђено да закачимо неки други јубилеј – 50 година ФЕСТ-а. Да се прво сусретне са нашом публиком, са земљом којом се бави, па да онда иде даље и шири неке универзалне поруке, невезано нужно за само Косово и битку, можда чак и неке много веће. И пошто овај филм има мало другачији, интимнији, луциднији, искренији, људскији, рањивији однос према нашој историји, ја сам спреман на најразличитија мишљења, и, како је то инхерентно овој средини, поделе, као што би и требало да буде са било каквим делом које има став.

Једва чекам да осетим пулс публике приликом тих првих утисака, јер та енергија ће одредити и расути се на многе наредне. Желим да сви осете моју љубав и љубав моје екипе, како према филму уопште, тако и према овом народу, јер, ако нешто могу да гарантујем, то је да је овај филм саткан од емоције, а нимало калкулације, и зато је и требало толико времена да настане. Једва чекам да са публиком поделим ову чисту љубав”.

Ратник који је преживео Косовску битку враћа се кући након завршеног боја.

Током свог путовања среће дивљег дечака и они настављају даље заједно у потрази за уточиштем. Косовска битка је најопеванија и најиспреданија битка у којој је наша земља икада учествовала. А прича филма „ХЕРОЈИ“, сагледава тај историјски догађај у њему из другачијег, интимнијег угла.

У главним улогама гледаћемо Младена Совиља и Тодора Јовановића, док је оригиналну музику урадила композиторка Ана Крстајић. Наратор филма је Жарко Лаушевић. Совиљ у филму носи део костима (мач и штит) који је управо Жарко Лаушевић носио у филму Бој на Косову.

Илустрацију за постер за филм је радио Стеван Алексић, илустратор и ванредни професор на Факултету за уметност и дизајн и Факултет савремених уметности.

Преузмите андроид апликацију.