Почетна > Свет
Свет

Фијала честитао Павелу који има 57,8 одсто гласова са 96,9 одсто бирачких места

Премијер Петр Фијала честитао је Петру Павелу на обезбеђеној победи на председничким изборима у Чешкој, који након резултата са 96,9 одсто бирачких места , има 57,8 одсто гласова у односу на ривала Андреја Бабиша са 42,2 одсто подршке, према чешком статистичком заводу, преноси Ројтерс.
Фото: WikimediaComonns/David Sedlecký

Коначни резултати дводневног другог круга гласања очекују се касније данас.

Пензионисани начелник чешке војске и изразито прозападни кандидат, био је виђен као победник гласања на чешким председничким изборима по свим прогнозама, а позната чешка кладионица

Типспорт је на његову победу данас понудила квоту 1,06, док је за победу Бабиша расписана квота 10,6, преноси сезнам.цз.

Бирачка места у другом кругу избора за председника Чешке затворена су данас у 14 часова по локалном времену и у току је пребројавање гласова, а излазност је премашила 60 одсто.

Први круг председничких избора у Чешкој одржан је од 13. до 14. јануара, излазност је била 68,24 одсто.

Бивши шеф војног комитета НАТО , 61-годишњи Петр Павел , добио је 35,4 одсто и заузео прво место, а са њим је у други круг, у коме се гласало јуче и данас, прошао бивши премијер и милијардер, 68-годишњи Андреј Бабиш ,са 34,99 одсто освојених гласова.

За победу на изборима довољно је да један од кандидата у другом кругу да добије просту већину гласова.

Прелиминарни резултати гласања биће објављени вечерас, а у недељу ујутро ЦИК ће објавити званичне резултате.

Инаугурација новог председника, наследника актуелног шефа државе Милоша Земана, који је на тој функцији провео два мандата ,биће одржана 8. марта.

Kuvalja: Za mene je Kosovo Srbija i ostaće tako

Преузмите андроид апликацију.