Почетна > Бизнис
Бизнис

Фич потврдио кредитни рејтинг Кине

Међународна агенција Фич Рејтингс потврдила је данас кредитни рејтинг Кине за дугорочно задуживање у страној валути на „А +“, уз стабилне изгледе.
Фото: YouTube/Fitch Ratings/PrtScr

Кинески рејтинг подржавају робусне спољне финансије земље, снажни макроекономски показатељи и величина друге највеће светске економије, наводи се у саопштењу објављеном на веб сајту Фича.

Рејтинг ограничавају ризици фискалне и макрофинансијске стабилности, који проистичу из кинеског високо задуженог невладиног сектора, као и подаци о дохотку по становнику и управљању, који су испод нивоа „А“.

Агенција оцењује да је кинеска економија ушла у зрелу фазу опоравка од пандемије, након почетног успеха земље у сузбијању вируса.

Реални БДП је порастао за 18,3 посто међугодишње у првом кварталу 2021. године у односу на раст од 6,5 процената у четрвтом лањском тромесечју, што је делом и последица базног ефекта мера затварања у упоредном периоду 2020.

Показатељи економске активности су од тада мешовити, али углавном указују на нешто спорији раст домаће потражње, коју надокнађује још увек снажан раст извоза и прерађивачке индустрије услед глобалног економског опоравка.

Фич предвиђа раст кинеског БДП-а од 8,4 посто у 2021. години и од 5,5 процената у 2022, што ће Кину и даље позиционирати међу светске економије са најбољим перформансама, наводи се у саопштењу агенције.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.