Почетна > Свет
Свет

ФБИ хакери провалили у мрежу банде Хив и осујетили план да покраду 300 жртава

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) саопштио је данас да је тајно хаковао банду Хив и осујетио њихов план да путем ренсомвер захтева покраду више од 300 жртава за преко 130 милиона долара.
Фото: Unsplash/Kevin Ku

Амерички државни тужилац Мерик Гарланд, директор ФБИ Кристофер Реј и заменик америчког тужиоца Лиза Монако рекли су на конференцији за новинаре да су владини хакери провалили у мреже банде Хив и ставили је под надзор, пренео је Ројтерс.

„Користећи законита средства хаковали смо хакере“, рекла је Монако.

Сервере Хива такође је хаковала немачка Криминалистичка полиција и Холандска национална јединица за високотехнолошки криминал.

„Интензивна сарадња преко државних граница и континената, коју карактерише међусобно поверење, кључ је за ефикасну борба против озбиљног сајбер криминала“, саопштили су комесар немачке полиције Удо Вогел и тужиоци у немачкој држави Баден-Виртемберг.

Британска агенција је објавила да није јасно где су хакери из групе Хив били географски смештени.

У овом случају није било заплене криптовалута, јер су истражитељи интервенисали пре него што је Хив захтевао исплате од потенцијалних жртава.
Хив је са више од 100 милиона долара откупа био једна од највећих сајбер криминалних група које уцењују актере међународних послова блокирањем њихових података и захтевима да заузврат плате огромне износе у криптовалути.

Америчко министарство правде је саопштило да је Хив имао више од 1.500 жртава у 80 различитих земаља.

Рансомвер је врста софтвера направљена да блокира приступ рачунарском систему док се не исплати одређена сума новца.

Трамп: Прво тенкови а онда нуклеарно оружје

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке