Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Фасаде четири зграде на Булевару Михајла Пупина добиће нов изглед

Фасаде четири зграде на Булевару Михајла Пупина у Новом Саду, које представљају вредно културно-историјско наслеђе добиће путпуно нов изглед.
Фото: Градске инфо

Радови ће се одвијати у четири фазе, а према плану предвиђено је да рок завршетка обнове фасада буде 120 дана.

Титулу булевара на којем је настала нововековна српска Атина током прошлог века однео је Булевар Михајла Пупина, те је обнова фасада преко пута Бановине од изузетног значаја.

Конзерваторско-рестаураторски и грађевинско-занатски радови одвијаће се у четири фазе, а у току су припремно-завршни радови.

„Радови на Булевару Михајла Пупина 11, 13, 15 и 17 су обухваћени предметним предрачуном негде око 26 милиона са ПДВ-ом. Свака зграда је ту између шест и по и седам и по милиона са ПДВ-ом. Ти радови подразумевају четири фазе, припремно-заршне радове, зидарске радове, лимарске и молерско-фарбарске“, каже Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика Новог Сада.

„Архитекте које су радиле су читава плејада сјајних архитеката, Павла Жилника, Ђорђа Табаковића, Даке Поповића, имамо скулптуре Кароља Барањиа, Сретена Стојановића. Заиста, импозантна архитектура која представља стилизацију компатибилну са Бановином“, истиче Јокић.

Рок за израду радова је 120 дана, али у Заводу истичу да све зависи од временских прилика и договора са станарима зграда.

Такође, додају да настављају са обновом историјско-културног наслеђа Новог Сада, укључујући и улице Јована Ђорђевића, владике Платона, као и фасаде надомак Гимназије „Исидора Секулић“.