Почетком следеће године, Калифорнија ће почети да примењује предлог о хуманијем одгоју животиња, којег су 2018. године већински одобрили бирачи и групе грађана, а који захтева више простора за узгој свиња, кока носиља и телади.
Национални произвођачи телетине и јаја оптимистични су да могу испунити нове стандарде, иако је тренутно само 4% фарми организовано у складу с новим правилима.
Осим ако судови не интервенишу или држава привремено допусти да се у држави продаје месо које долази са фарми старог типа, Калифорнија ће изгубити готово сву залиху свињског меса, од чега велики део долази из Ајове, а произвођачи свињског меса ће се суочити са већим трошковима да се поврате на кључно тржиште, Калифорнију.
Због мало времена за изградњу нових објеката, оплодњу крмача и прераду потомства до јануара, тешко је предвидети како свињска индустрија може адекватно снабдети Калифорнију, која троши отприлике 15% све свињетине произведене у САД.
“Веома смо забринути због потенцијалне немогућности испоруке довољних количина и повећања трошкова услед неопходности проширења простора“, рекао је Мат Сутон, директор регулаторног тела у оквиру Калифорнијске асоцијације ресторана.
Преузмите андроид апликацију.