Почетна > Бизнис
Бизнис

Фармацеутска компанија која производи лек за мршављење највреднија у Европи

Компанија „Ново Нордиск” постала је највреднија у Европи после лансирања популарног лека вегови, збацивши са трона француски луксузни конгломерат ЛВМХ, под чијим окриљем су Луј Витон, Кристијан Диор, Тифани.
Фото: Unsplash/Rian Morena

Акције компаније су порасле када је на тржишту представљен лек за мршављење, те је имала берзанску вредност од 428 милијарди долара, пише BBC. Лек вегови је сада доступан у јавном здравственом систему Велике Британије, а има га и на приватном тржишту.

Овај лек се користи у третману против гојазности и узима се једном недељно, а људи који га користе кажу да мисле да су већ сити због чега једу мање и тако губе на тежини.

Међутим, стручњаци упозоравају да они нису брзо решење за вишак килограма нити замена нити замена за здраву исхрану и вежбање као и да су испитивања показала да се корисници често враћају на првобитну тежину после прекида терапије.

Због несташице ових лекова у свету, у британски Национални здравствени систем стигле су ограничене залихе, а из компаније кажу да ће наставити да ограничавају испоруке, иако ће радити на повећању производње.

У Великој Британији пацијенти могу да добију лек вегови, уколико имају проблем са прекомерном тежином и здравствене проблеме изазване већом килажом.

Према подацима Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), скоро сваки трећи одрасли Британац је гојазан.

Прошлог месеца, ново испитивање је показало да лек вегови смањује ризик од можданог и срчаног удара. Иако ови налази треба додатно да се провере, стручњаци су се сложили да су ови резултати потенцијално значајни.

U Dubaiju najveća vertikalna poljoprivredna farma u svetu (VIDEO/FOTO)

Преузмите андроид апликацију.