Пошто је недавно анализама установљено да је од 25 узорака меда који се продаје у трговинама 22 фалсификат коме је додата нека врста шећера, поставља се питање како препознати прави пчелињи производ на тржишту.
Пчелари кажу да је то у суштини тешко установити, али ипак сматрају да се по неким карактеристикама фалсификати ипак могу препознати. Пре свега, кажу, немају типичну арому меда.
Таквим медовима су додате вештачке боје, али оне немају способност да дају меду природну мутноћу.
Како каже Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије СПОС, што је мед природно тамнији, фалсификатори додају више вештачке боје, која само потамни мед, али он остаје кристално провидан.
„Буквално можете препознати саговорника гледајући га кроз теглу, док код природног меда то није могуће јер он има природну мутноћу. Фалсификати направљени од чистог шећера имају необично ниску цену, која је неретко нижа од откупне цене меда по којој пакери меда купују мед од пчелара. Такви фалсификати обично због процеса производње имају јако повишен ниво ХМФ-а или хидроксиметилфурфурала, који настаје распадом фруктозе, једним од главних шећера који се налазе у меду. Да би га смањили, фалсификатори у тај лажни мед додају чак и живу соду, која је јако опасна“ каже он.
Савршенији фалсификати, додаје, чак пролазе и софистицираније анализе, али не све.
Међутим, њих је на први поглед много теже препознати, и чак су и дугогодишњи пчелари често немоћни.
Преузмите андроид апликацију.