Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Фактори који утичу на повећање блискости у вези

Сви ми тежимо да у свом животу остваримо везу са једном, за нас посебном особом. То је тежња за стварањем интимне везе, у којој се највише отварамо другој особи. Оваква веза помаже у превазилажењу самоће, коју већина може осетити када нема неког ко му је близак – ма колико јаки или самодовољни ми били.
Фото: Unsplash/chermiti mohamed

Осећај припадања неком, који се јавља у интимној вези, доприноси осећању сопствене вредности.

Ово су неки од фактора који доприносе очувању и побољшању блискости у интимним везама.

Слична интересовања

Слична интересовања, посебно она која се тичу провођења слободног времена, значајна су за грађење интимне везе. Ипак, неке разлике у интересовањима могу унети одређену новину и узбуђење, што користи односу.

Хемија

Потребно је одржати хемију, односно осећај “магије” између вас и вашег партнера. Ово је једна необјашњива, нематеријална карактеристика привлачности, која је ван сваке физичке привлачности. Овај осећај је веома јак у првих три до шест месеци везе. Након неког времена, потребно је обнављати и поново стварати овакве тренутке.

Подршка

Ако један од партнера има жељу за личним растом и развојем, односно усавршавањем у било ком смислу, потребно је то прихватити као нешто позитивно и подржати такву тежњу. Неразумевање и неодобравање оваквих жеља обично има погубан утицај на везу.

Прихватање партнерових грешака и слабости

На почетку везе све изгледа као бајка. Међутим, након тог опојног периода, треба анализирати добре и лоше стране партнера и видети да ли можете да те несавршености прихватите и наставите даље или не.

Размена нежности и осећања

Изражавање везе кроз додир, загрљај и мажење су саставни део сваке здраве интимне везе. Овим гестовима се изражава нежност, која је веома важна за одржавање везе.

Уколико смо слободни да се емотивно отворимо партнеру и покажемо рањивост, то указује на значајан ниво блискости.

Комуникација

Добра комуникација је неопходна у вези и подразумева два критеријума: партнери су вољни да саслушају један другог и обоје су способни и спремни да отворено изразе своја осећања и жеље. Овакав начин комуникације је супротан изражавању самосажаљења, претњи, захтева и других начина манипулације.

Поверење

Узајамни осећај поверења, где партнери верују једно другом и могу да се ослоне једно на друго, је веома важан за одржавање везе. Поверење се стиче временом и немогуће га је створити на почетку везе, али је важно одржавати га.

Сличне вредности и погледи на свет

Ово је значајна тачка, посебно када желимо да неки однос траје и обухвата вредности у погледу значајних области у животу, као што су пријатељство, образовање, религија, финансије, здравље, породични живот итд. На почетку везе се томе не придаје толики значај, али уколико се партнери разилазе у погледу животних вредности и циљева, веза неће моћи дугорочно да опстане.

Zašto je svako sedmo zdravo dete je na dijeti?

Преузмите андроид апликацију.