Почетна > Србија
Србија

Фактор плус: Срби хоће споразум о Косову и Метохији, али не и признање и столицу у УН

Француско-немачки план прихватљив је за 57 одсто грађана Србије, уколико би се из њега искључило формално признање тзв. Косова и чланство Приштине у Уједињеним нацијама, показало је најновије истраживање агенције „Фактор плус“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Бојан Славковић

С друге стране, чак 80 одсто грађана је против тог плана ако би то подразумевало признање и улазак тзв. Косова у УН.

Блиц“ преноси да је студија урађена на репрезентативном узорку од 1.100 испитаника, а да се маргина грешке креће у распону минус или плус три одсто.

Истраживање показује да је да је тек сваки пети грађанин – 21 одсто њих, упознат са основама плана иза којег стоји цела Европска унија, док 61 одсто испитаника са њим није упознат, а 11 одсто нема став.

Трећина грађана сматра да, чак и под условом да француско-немачки план не подразумева формално признање и улазак тзв. Косова у УН, не би га требало прихватити.

Сваки десети анкетирани грађанин одговорио је са „можда“, док би 57 одсто грађана би такав план подржало.

Само девет одсто грађана сматра да би Србија требало да прихвати француско-немачки предлог и ако подразумева признање тзв. Косова и његов улазак у УН, док се 11 одсто испитаника изјаснило са „можда“.

Истраживање је показало и да сваки други грађанин сматра да ће следећи план за решење косовског питања бити још гори, 36 посто каже д следећег плана неће бити.

Сваки други грађанин наводи да је испратио потпуно или делимично недавну седницу Народне скупштине која је била посвећена питању Косова и Метохије, а 11 посто тврди да нису пратили седницу, док сваки четврти каже да „не прати политику“.

Готово 40 одсто грађана је рекло да би изашло на изборе да се одржавају у недељу, док 36 посто не би, а четвртина грађана нема став.

„Фактор плус“ истиче да је утврдио како СНС тренутно има подршку 46 одсто грађана, а СПС 10,8 процената, на трећем месту је ССП са 7,1 одсто подршке, а на четвртом коалиција „НАДА“ са 4,7 процената.

Да се данас одржавају парламентарни избори, цензус од три одсто прешли би још „Заветници“, покрет „Не давимо Београд“ и „Двери“.

Испод цензуса остали би Народна странка Вука Јеремића са 2,7 одсто гласова и покрет „Срце“ Здравка Поноша са 2,2 процената, колико би имала и коалиција „Заједно за Србију – Еколошки устанак“.

Фактор плус је утврдио и да Александра Вучића подржава 61 одсто испитаника, 29 процената подржава Ивицу Дачића, а 16 одсто Драгана Ђиласа.

Следе Милица Ђурђевић Стаменковски са подршком 12 одсто и Милош Јовановић са 10 процената гласова.

Вучић: Лично сам с Јапанцима и Мађарима спречио да Косово уђе у Унеско

 

Преузмите андроид апликацију.