Почетна > Свет
Свет

Фајон: Велика прилика за пријем Западног Балкана, позваћу колеге да учинимо више

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон рекла је данас да ће на неформалном састанку шефова дипломатија земаља чланица Европске уније у Толеду бити речи о проширењу на Западни Балкан 2030. године, које је најавио председник Европског савета Шарл Мишел и поручила да земље региона имају велику прилику да буду спремне да се придруже ЕУ.
Фото: Танјуг/АР//Geert Vanden Wijngaert

„Позваћу министре да се потрудимо и разговарамо о проширењу на тај регион, позваћу их да учинимо нешто више да завршимо проширење на западни Балкан“, рекла је Фајон новинарима уочи састанка у Толеду.

Мишел је раније ове недеље током Бледског стратешког форума рекао да је његова процена да Европска унија и Западни Балкан до 2030. године треба да буду спремни за проширење реалан, али амбициозан циљ.

То је први пут да је лидер неке од институција ЕУ био тако јасан у вези са датумом евентуалног пријема нових чланица ЕУ.

Мишел је рекао и да су се на последњем састанку Европског савета у јуну сви лидери сагласили да ће се о проширењу разговарати на самиту у Гранади и објаснио да ће Европска комисија потом представити извештај о проширењу, који ће бити основа за дебату и доношење одлука на редовном састанку у Бриселу у децембру.

Grčka: Pojačane snage za gašenje požara u Evrosu

Преузмите андроид апликацију.