Почетна > Свет
Свет

“Facebooku” прети казна од 3,2 милијарде долара због злоупотребе података

Meta Platforms, у чијем је власништву Facebook, суочава се са могућом казном из Велике Британије.
Фото: Unsplash/Alexander Shatov

Након оптужби да Facebook злоупотребљава своју тржишну позицију, како би прикупиао и искористио личне податке 44 милиона корисника, компанија Meta Platforms се суочава са тужбом из Велике Британије.

Британско тело ФЦА, у име свих људи ове земље који су користили Facebook између 2015. и 2019. године, припрема случај који ће се наћи пред судом.

Facebook се оптужује да је зарадио милијарде фунти тако што је наметнуо неправедне услове корисницима, захтевајући од њих да предају своје вредне личне податке.

Истиче се да је платформа прикупљала личне податке корисника преко Facebook Pixel алатке, која је омогућавала оглашивачима да прате навике својих корисника.

Facebook, с друге стране, тврди да су људи користили његове услуге јер им је обезбеђивао вредност за уложено, а додаје и да Facebook поседује значајну контолу над информацијама које се деле на Meta платформама и са ким се оне деле.

Facebook, односно Meta Platforms, би се могао суочити са казном од 2,3 милијарде фунти (око 3,2 милијарде долара) у Великој Британији.

Veliki hakerski napad na ukrajinska ministartva i agencije

 

Преузмите андроид апликацију.