Почетна > Бизнис
Бизнис

Европски фјучерс природног гаса скочио за 18 одсто због штрајка у Аустралији

Европски фјучерс природног гаса скочио је за чак 18 одсто, услед изгледа да спорови аустралијских радника у индустрији течног нафтног гаса (ТНГ) остају без разрешења, што би могло да поремети глобално снабдевања ако радници наставе са штрајком, пренео је данас Блумберг.
Фото: Pixabay/ds_30

Агенција наводи да је данас требало да буду одржани разговори између званичника синдиката и компаније Вудсајд Енерџи, једне од две компаније које управљају постројењима за ТНГ на којима је дошло до штрајка радника.

Напомиње да и поред тога што су у ранијим разговорима постигнути одређени напретци, још није дошло до дефинитивног решења и престанка штрајка.

Блумберг наводи да би штрајкови могли да угрозе чак 10 одсто глобалног извоза ТНГ, а упркос томе што Европа ретко купује аустралијски гас, морала би да се такмичи са другим земљама у Азији за алтернативне куповине.

“Прелиминарни разговори између синдиката и акционара ТНГ пројеката нису резултирали било каквим помацима. Мало је вероватно да ће се потпуно решење постићи без пуне подршке Офшор алијансе, а недавне објаве синдиката на друштвеним мрежама указују да смо још далеко од тога“, рекао је аналитичар Енерџи Еспектс, Лео Кабуче.

Иако су залихе гаса у Европи знатно изнад сезонских норми, регион је подложан могућим кашњењима у летњем распореду одржавања великих произвођача, као што је Норвешка, а трговци такође очекују пораст температура у јужној Европи, Немачкој и Француској, што би могло довести до повећања потражње за начинима да се становништво расхлади, наводи Блумберг.

Холандским предмесечним фјучерсима, који се узимају као референтни за европски гас, трговало се по цени од 39,15 евра по мегават-сату данас поподне у Амстердаму.

Indija i UAE sklopili prvi sporazum o prodaji nafte za lokalne valute

Преузмите андроид апликацију.