Почетна > Бизнис
Бизнис

Европске одлуке празне џепове српских дужника

Централна банка ЕУ повећала је камате што значи да ће рате за стамбене зајмове бити веће. Јер се усклађују са њиховим еуриборомЕвропска централна банка (ЕЦБ) „обрадовала” је домаће дужнике задужене у еврима још једним повећањем камата.
одлуке
Фото: Pixabay/moerschy

То значи да ће онима који су до крова над главом дошли зајмом који се индексира у европској валути у скорије време поново бити веће месечне рате за отплату.

ЕЦБ је повећала кључне камате за 0,75 одсто што се одражава на еурибор према коме се усклађују стамбени зајмови са променљивим каматом код нас.

Шестомесечни еурибор сада износи 2,103 одсто, а шестомесечни 1,578 процената. Ове, иначе, међубанкарске камате мењају се свакодневно.

Камата на депозите банака положене код ЕЦБ подигнута је за 75 базних поена на 1,5 одсто, на највиши ниво од 2009. године. Камата на главне операције рефинансирања повећана је са 1,25 на два одсто. Камата на дневне позајмице банака са 1,5 на 2,25 процената.

ЕЦБ је трећи пут узастопно повећала камате ове године, након увећања каматних стопа за 50 базних поена у јулу и за 75 базних поена у септембру. Централна банка 19-чланог валутног блока такође је најавила да ће почети са повлачењем готовине из банкарског система. Како би се изборила с рекордно високом инфлацијом. Камате подижу све централне банке као одговор на растућу инфлацију.

Sve veće interesovanje velikih američkih kompanija za Srbiju

 

Преузмите андроид апликацију.