Почетна > Бизнис
Бизнис

Европске банке обновиле трговину руским обвезницама

 Неколико великих европских банака одлучило је да следи пример Вол Стрита дозвољавајући клијентима да поново тргују руским државним дужничким хартијама, објавио је Фајненшел тајмс (ФТ), позивајући се на обавештене изворе.
Фото: WikimediaCommons/Biruitorul

Швајцарска УБС, британска Барклиз и немачка Дојче банка поново дозвољавају клијентима да продају руске обвезнице које поседују, након сличних потеза америчких банака „ЈПМорган“, Бенк ов Америка, Џефрис и Ситигруп, наводи се у тексту.

Друге европске банке, укључујући Креди Свис и ХСБЦ, за сада се уздржавају од поновног уласка на руско тржиште дуга због ниског прага толеранције на ризик, рекли су за саговорници ФТ-а упознати с њиховим активностима.

Према изворима лондонског пословног дневника, одлуке о поновном покретању трговине руским обвезницама нису мотивисане настојањем да се профитира од поновног отварања овог тржишта, већ намером да се омогући клијентима да смање своју изложеност, а у складу са правилима о санкцијама, преноси Раша тудеј.

Министарство финансија САД је у јулу објавило смернице које омогућавају америчким банкама да олакшају клиринг и обављање трансакција с руским хартијама од вредности ако то помаже америчким имаоцима руских обвезница да их постепено отуђују.

Пре тога, већина америчких и европских банака престала је да ради с руским хартијама од вредности након што су власти увеле забрану трансакција с руском имовином у склопу економских санкција према Москви.

Narodna banka Srbije: Vrhunac inflacije u trećem kvartalu, a onda pad

Преузмите андроид апликацију.