Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Европска престоница културе посвећује скулптуру Суби

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је јавни позив за идејно вајарско-архитектонско решење изгледа скулптуре посвећене Митру Суботићу Суби, пиониру електронске музике у Србији. Скулптура ће бити постављена управо на Субином платоу, на улазу у Лимански парк и то као заједничка иницијатива Фондације „Митар Суботић Суба” и Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”.
Фото: Градске инфо

Скулптура ће употпунити уметнички простор на Субином платоу, на којем је од ове године постављена прва галерија на отвореном у Новом Саду, чиме је започета нова пракса излагања уметничких застава.

Рок за пријаве је 7. септембар 2022. године, најкасније до 15 часова, а позив је отворен за стручњаке из области архитектуре, примењене или ликовне уметности, чији ће задатак бити да на креативан начин направе осврт на стваралаштво великог уметника.

Више информација о условима пријављивања и потребној документацији можете пронаћи на сајту, у делу Јавни позиви.

Скулптура ће бити постављена у оквиру програмског лука „Друга? Европа”, када ће и други програми, попут изложбе „Суба соба”, римејка његове композиције и музичке инсталације у копродукцији са Гораном Вејводом: The Dreambird те концерта популарне бразилске певачице Ceu која је освојила три Латин Гремија и била номинована за Греми у категорији светске музике, бити посвећени Суби.

Митар Суботић Суба био је један од највећих и најпризнатијих музичких продуцената и пионир електронске музике у некадашњој Југославији, али и Латинској Америци. Компоновао је музику за филмове, позоришне представе, балет, телевизијске емисије, рекламе, шпице за Радио Нови Сад. Добитник је награде UNESCO фонда за промоцију културе. Сарађивао је с многим значајним именима, попут Милана Младеновића, Марине Перазић, Масима Савића, група Хаустор и Ла Страда, Бебел Жилберто, Жоао Донато и других.

Детаљан програм, програмску књигу и све информације у вези с догађајима Европске престонице културе можете пронаћи на сајту пројекта.

JKP “Čistoća”: Počinje podela kanti za smeće za individualna domaćinstva

 

Преузмите андроид апликацију.