Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Европска престоница културе подржала уметнике из целе Србије

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”, конкурсом којим је пре две године први пут подржала локалне уметнике у доба пандемије коронавируса, сада је обухватила уметнике и уметнице из целе Србије.
Фото: НСЕПК

На трећем по реду конкурсу „Уметници. Сад” одабрана су 42 пројекта који ће бити реализовани у оквиру петог Калеидоскопа културе и то у мрежи културних станица, једном од најважнијих инфраструктурних пројеката Европске престонице културе, јединственог у овом делу Европе.

„Мрежа културних станица постала је одлична платформа за развој публике, али за нас је једнако важан и други смер овог процеса, а то је укључивање уметника у концепт децентрализације и њихово разумевање потенцијала које рад у просторима изван центра има не само за локалне заједнице, већ и за њих саме. Драго нам је што ће овога пута у културним станицама радити бројни уметници из читаве земље, надамо се да ће бити инспирисани овим искуством и примењивати га и у својим срединама”, истакла је координаторка мреже културних станица Виолета Ђерковић.

Конкурс као процес који претендује да остане легат града, након године титуле Европске престонице културе, као и мрежа културних станица у просторном и Калеидоскоп културе у програмском смислу, од самог почетка препознали су и пружили подршку и важни актери ван света културе, као што је компанија Меркатор-С и бренд IDEA.

Фото: НСЕПК/В. Величковић

„Знали смо од старта да ће ово бити једна предивна иницијатива која ће на системски начин подстаћи уметнике да истражују и да развијају уметност у најразличитијим правцима. Ова година је круна нашег партнерства. Посебно „Уметници. Сад”, јер смо заједничким снагама подигли целу идеју на национални ниво и делимо радост са чак 42 изабрана пројекта у чијој продукцији учествујемо и ми, као партнер. Заиста се надам да ће победничке идеје оставити траг у уметности, привући пажњу јавности и подстаћи сваког од нас да о неким темама промишљамо на мало другачији начин”, рекла је Јелена Митровић, директорка Сектора InStore комуникација у компанији Меркатор-С.

Уметница Исидора Влчек и уметник Александар Топић међу одабранима су на конкурсу који је обухватио и подржао најразличитије облике уметности, осликавајући тако главну идеју на којој се Калеидоскоп културе заснива – културу заједништва.

„Сваком самосталном уметнику, посебно у данашње време, сваки вид подршке је преко потребан, а када се деси, даје велики подстрек и инспирацију у томе да истраје. Зато сам захвална што сам део овог лука, што имам прилику да уз своје дивне колеге реализујем представу „Како се гради карактер?” и поделим са децом едукативну, интерактивну причу о томе како да сутра буду боље и целовитије личности”, рекла је Влчек, а са њом се слаже Топић.

Фото: НСЕПК/В. Величковић

„Поред одличне системске организације и финансијске помоћи за реализовање пројекта, ово је велика потврда за мој досадашњи рад. Као самостални уметник града Новог Сада, који гради уметнички израз и бренд већ 11 година, реализација пројекта „Од атељеа до предузетништва” биће права прилика да са заинтересованим посетиоцима и учесницима поделим досадашње вишеслојно искуство, те одговорим на њихова питања и недоумице. Осим потврде и представљања мог рада, ово ће бити и усмеравање и едукација младих људи који се баве уметношћу, а желе да уплове у предузетничке воде”, рекао је Топић.

У оквиру конкурса „Уметници. Сад”, од 2020. године када га је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” први пут расписала, подржано је 136 пројеката.  Калеидоскоп културе је, уз Дочек, програмски лук Европске престонице културе који се најдуже реализује, и који су проглашени за Најбољи европски тренд бренд у области културе за 2021. годину. Пети Калеидоскоп културе биће реализован од 1. септембра од 7. октобра.

Више информација о Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com.

Више детаља о програмима Европске престонице културе можете пронаћи на сајту  novisad2022.rs.

Svet digitalne umetnosti: video umetnost Židit Lesir 28. jula u Američkom kutku

Преузмите андроид апликацију.