Почетна > Свет
Свет

Европска комисија ради на шестом пакету санкција против Русије

У Европској комисији кажу да је рад на шетом пакету санкицја против Русије ”у току”, да је предлагано да он обухвати и извоз нафте из Русије, али и да још нема конкретних детаља о могућим новим мерама нити времену њиховог усвајања.
Фото: Wikimedia Commons/Rutger van der Maar

”Наш посао у тој области је у току. То су процеси којима треба неко време. Председница ЕК, Урсула фон дер Лајен је у Кијеву подсетила на пет снажних кругова санкција до сада усвојених и поручила да се ради на шестом. Биће још санкција ако Русија настави своју инвазију на Украјину, али тренутно немамо конкретених детаља”, каже портпаролка Комисије, Дана Спинат.

Поводом различитих ставова земаља чланица о одустајању од руске нафте и могућим последицама таквог потеза по њихове економије у Европској комисији кажу да увек ”циљају” да сваким пакетом санкција ”више буду погођени Русија и Путинов систем него ЕУ економија”.

У Бриселу понаваљају да је коначан циљ да се ЕУ ослободи од зависности од руских фосилних горива и да се европским новцем од куповине енергената више не финасира руска војска.

Rusija će odgovoriti na odluku Tokija o proterivanju ruskih diplomata

Преузмите андроид апликацију.