Почетна > Свет
Свет

Европска комисија продужила оквир за државне помоћи још шест месеци

Европска комисија продужила је привремени оквир за државне помоћи до средине следеће године, што ће чланицама ЕУ омогућити да према потреби продуже своје програме подршке и осигурају да предузећа која још осећају посlедице кризе не остану изненада без потребне подршке.
Фото: Unsplash/Christian_Lue

Према ранијој одлуци, привремени оквир је требао да важи до 31. децембра 2021, а сада је продужен до 30. јуна 2022.

“Привремени оквир за државне помоћи од почетка пандемије омогућава државама чланицама пружање циљане и размерне подршке предузећима којима је потребна помоћ, уз истовремено увођење заштитних мера за очување једнаких услова на јединственом тржишту”, изјавила је потпредседница ЕК Маргарет Вестагер.

“Овим ограниченим продужењем пружа се могућност координисаног поступног укидања кризних мера без стварања негативних учинака”, додала је.

ЕК је такође увела два нова алата за подршку опоравку европске економије: подршка улагањима који ће чланицама ЕУ-а помоћи да преброде потешкоће због недостатка улагања и подршка солвентности како би се привукла приватна средства и била доступна за улагања у мала и средња предузећа, укључујући новооснована предузећа и мала предузећа средње тржишне капитализације.

Државе чланице могу доделити помоћ приватним посредницима и тако створити подстицаје за улагање у те врсте предузећа те им осигурати једноставнији приступ финансирању власничким капиталом којег сама предузећа често тешко успевају привући.

Привремени оквир за државне помоћи донесен је током 2020. на почетку пандемије када се економија нашла у великим потешкоћама због мера уведених ради сузбијања заразе.

Оквир, који омогућава одступање од важећих правила о државним помоћима, у међувремену је неколико пута допуњаван.

U Bugarskoj danas drugi krug predsedničkih izbora

 

Преузмите андроид апликацију.