Почетна > Свет
Свет

Европска комисија предложила ограничење цене гаса

Европска комисија је предложила увођење горње границе цене гаса на годину дана почев од 1. јануара на 275 евра по мегават-сату (MWh), саопштила је европска комесарка за енергетику Кадри Симсон.
Фото: Pixabay/AhmadArdity

Комисија се нада да ће то ограничење помоћи државама чланицама Европске уније да смање цене енергије за домаћинства и предузећа које су ове године достигле рекордне вредности након руске инвазије на Украјину, што је подстакло раст инфлације и трошкова живота.

О предлогу Комисије ће сутра расправљати министри енергетике земаља чланица ЕУ, преноси Ројтерс.

Идеја о ограничењу цена довела је до несугласица унутар 27-чланог блока. Белгија, Грчка, Италија и Пољска су међу земљама које најгласније заговарају примену ограничења цене гаса, док највећа европска економија, Немачка, предводи чланице које су против те идеје.

Немачка каже да би ограничење могло да отежа привлачење преко потребних испорука гаса и да смањи мотивацију потрошача да смање потрошњу у ситуацији када земље морају да штеде гориво и да замене руске испоруке.

Комисија предлаже да се ограничење примени на цену гаса на трговању за месец дана унапред на холандској TTF берзи, јер се она сматра референтном ценом у Европи.

Механизам ограничења би се покренуо ако цене гаса за испоруку у наредном месецу на TTF берзи надмашују 275 евра/MWh током две трговинске недеље и ако цене на TTF-у буду за 58 евра више од референтне цене течног природног гаса (ТПГ) током 10 узастопних трговинских дана, према документу Комисије.

Уколико су ти услови испуњени, било какво трговање по цени изнад нивоа ограничења неће бити прихваћено.

Овај механизам се не би односио на ванберзанску трговину (директан договор између купца и продавца ван берзе), за коју Комисија каже да представља сигурносни вентил за критичне испоруке, и оцењује да је мало вероватно да ће такви уговори заузети већи удео у трговини.

Удружење европских енергетских берзи (Еуропекс) упутило је допис Комисијиу којем наводи да би овај план могао да представља велики ризик за финансијску стабилност и понуду на европским енергетским тржиштима.

Еуропекс упозорава да би ограничење цене могло да доведе до тога да комунална предузећа престану са куповином и продајом гаса унапред, тзв. хеџингом, и да би могло да их наведе да појачано пређу на ванберзанско трговање, које не подлеже ограничењу цене.

Из тог удружења су такође навели да ограничење цене могло да отежати комуналним предузећима да привуку добављаче ТПГ.

Поједини трговци кажу да би ова мера могла да смањи ликвидност на терминском тржишту за месец унапред и да доведе до јачег преласка на трговање за дан унапред.

Нафтовод до Мађарске реалан, нова рута и могућност транзита

Преузмите андроид апликацију.