Почетна > Свет
Свет

Европска комисија ће обезбедити 500.000 евра подршке Нагорно-Карабаху

Европска комисија ће обезбедити хуманитарну помоћ од 500.000 евра за подршку становништву погођеном војним операцијама у Нагорно Карабаху.
Фото: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

У саопштењу ЕК се наводи да је помоћ ЕУ намењена жртвама да задовоље своје основне потребе.

Ванредно финансирање је додатак хуманитарној помоћи од 1,17 милиона евра коју је ЕУ посветила раније ове године за решавање кризе у Нагорном Карабаху, истиче се у саопштењу, преноси портал Армениа Аyцор.

„Ескалација сукоба у Нагорно-Карабаху имала је озбиљне последице по цивилно становништво. Као одговор, ЕУ обезбеђује додатних 500.000 евра хитне хуманитарне помоћи за подршку расељеним лицима. Помно пратимо ситуацију на терену и спремни смо да понудимо додатну помоћ“, поручио је европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич.

Он је позвао све стране у сукобу да обезбеде тренутан и несметан приступ хуманитарним организацијама.

ЕУ је у блиском контакту са хуманитарним партнерима на терену и спремна је да одговори на новонастале хуманитарне потребе у случају даље ескалације, закључује се у саопштењу ЕУ, која је од ескалације сукоба 2020. године, обезбедила више од 21 милион евра хуманитарне помоћи Јерменији и Азербејџану.

После новог таласа сукоба, јуче је постигнут договор о прекиду ватре између азербејџанских оружаних снага и јерменских трупа у отцепљеном региону Нагорно-Карабаха, насељеном претежно Јерменима.

Договор је постигнут уз посредовање руског мировног контигента, након што је званични Баку покренуо “антитерористичку операцију” у Нагорно-Карабаху како би повратио уставни поредак у тој области коју контролишу јерменски сепаратисти.

Iran na godišnjicu rata prikazao dron sa najdužim dometom na svetu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.