Почетна > Бизнис
Бизнис

Европска централна банка и италијанска банка у сукобу због Русије

Европска централна банка (ESB) је у сукобу са италијанском банком УниКредит због њене политике исплате дивиденди и наставка пословања у Русији.
Фото: Unsplash/Hans

О томе пише лондонски пословни лист Фајненшел тајмс (ФТ).

Најава је у супротности са званичним смерницама да „банке не би требало да утврђују своју политику дивиденди у апсолутном износу“, преноси лист наводе неименованих извора, преноси Индекс.

Како се даље истиче у извештају, односи између ЕЦБ и УниКредита такође су затегнути јер банка није прекинула везе са Русијом. ЕЦБ сматра присуство италијанске банке у Русији непожељним извором ризика и позива је да напусти руско тржиште.

УниКредит је у октобру саопштио да је смањио своју изложеност у Русији на 3,1 милијарду евра

Ни ЕЦБ ни УниКредит нису одмах одговорили на Ројтерсов захтев за коментаром извештаја ФТ. У пословном извештају за трећи квартал, објављеном крајем октобра, УниЦредит је истакао да је смањио своју изложеност у Русији за 50 одсто, на 3,1 милијарду евра.

Њена руска филијала је у периоду од јула до септембра повећала укупан приход за 76 одсто, на 357 милиона евра. Нето приход од камата скочио је за 56,1 одсто, а приход од накнада и провизија за 21,9 одсто, показује извештај.

Када се изузме Русија, укупан приход банке је у трећем кварталу повећан за 4,5 одсто, за 4,5 милијарди евра. Нето приход од камата повећан је за 4,8 одсто и износи 2,2 милијарде евра.

I Meta otpušta zaposlene?

Преузмите андроид апликацију.