Почетна > Бизнис
Бизнис

Европска банка за обнову и развој ће украјинским железницама обезбедити кредит од 200 милиона евра

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) обезбедиће зајам од 200 милиона евра украјинској државној железничкој компанији, како би јој помогла у побољшању саобраћајних веза са Европском унијом, саопштили су данас званичници.
Фото: Pixabay

Заменик украјинског премијера Олександр Кубраков рекао је да је потписао споразум који ће помоћи убрзању модернизације железничких веза и обноди возног парка, пренео је Ројтерс.

„С обзиром на ограничења до којих је Русија довела украјинске црноморске луке, Влада посебну пажњу посвећује развоју друмске и железничке логистике на западним границама“, навео је Кубраков.

Украјинска економија се од последица рата смањила за отприлике једну трећину прошле године пошто је руски напад пореметио ланце снабдевања и логистику, а блокиран је и приступ лукама кроз које је некад дистрибурирана већина увоза и извоза земље.

Влада и предузећа покушавају да преусмере трговину и одрже привреду.

„Упркос утицају рата, Укрзализница је одржала превоз терета и путника, иако смањеним капацитетом“, наводи се у саопштењу ЕБРД.

ЕБРД је обећала три милијарде евра инвестиција у Украјину 2022. и 2023, а само прошле године је распоредила 1,7 милијарди евра и обезбедила додатних 200 милиона евра преко партнерских финансијских институција.

NATO osudio istupanje Rusije iz ugovora CFE

Преузмите андроид апликацију.