Почетна > Свет
Свет

Европска агенција за лекове без препоруке о четвртој дози

Европска агенција за лекове (ЕМА) наводи да и даље нема података о „потреби и значају” примања четврте дозе постојећих вакцина против Ковида-19 код опште популације.
Фото: Unsplash/Viktor_Forgacs

Европски регулатор за лекове оставља простор за промену препоруке када је реч о четвртој дози, али и позива фарамацеутске компаније да раде на ажурирању састава постојећих вакцина против Ковид-19.

„Прозвођачи вакцина се охрабрују не само да раде на ажурирању ефикасности вакцине на Омикрон сој, већ и да размотре развој биовалентних или мултивалентних вакцина које би биле ефикасне против више сојева корона вируса и ефикасније од постојећих моновалентних вакцина”, каже доктор Марко Кавалери испред ЕМА.

На редовној конференцији за медије у седишту ЕМА наводе да је епидемиолошка ситуација широм Европе „забрињавајућа”, посебно у погледу све већег броја заражених који изазива доминантан и изузетно преносив Омикрон сој корона вируса.

„Иако Омикрон показује могућност да „заобиђе” имунолошки систем добијен вакцинацијом, тренутне вакцине настављају да дају значајну заштиту од хоспитализације и тешких облика болести посебно након добијања бустер дозе”, наводи Кавалери.

Он додаје да је до сада бустер дозу примило свега 40 процената одраслих у ЕУ, а да око 20 процената Европљана нема ни комплетну примарну вакцинацију.

Иако из ЕМА позивају све који могу да приме бустер да то учине што пре, наглашава се и да примање више бустер доза у кратком временском размаку не би било одрживо на дуже време.

Оцењује се да би поновне кампање вакцинације биле изазовне за организовање сваких пар месеци, а да би дошло и до општег замора друштва у погледу вакцинације.

„Исто тако, у случају више бустер доза датих у кратком временском размаку може доћи до смањења нивоа антитела која се добија вакцинацијом због неопходног временског периода да се антитела изграде”, кажу у ЕМА.

У случају непходног додатног вакцинисања, посебно рањивих група, ЕМА позива да то буде синхронизовано са појавом грипа и прехлада како би се имуни систем подигао у тренутку када је најпотребније, преноси Танјуг.

U Nemačkoj lažnih kovid propusnica koliko i pravih

 

Преузмите андроид апликацију.