Почетна > Свет
Свет

Европол: Ухапшене 33 особе након што је откривена мрежа за прање новца од дроге

Власти у Италији и Шпанији данас су ухапсиле 33 осумњичена у координисаној акцији против међународне криминалне мреже за прање новца, саопштио је Европол.
Фото: Wikimedia Commons/OSeveno

Уз подршку Европола и Евроџаста, стручњаци за прање новца из италијанске агенције Гардиа ди Финанца, открили су мрежу електронских компанија широм света и запленили имовину у вредности од 18,5 милиона евра, наводи се у саопштењу Европола.

Као такозвани „контролор мреже за прање новца“, мрежа је нудила професионалну криминалну услугу за прикривање порекла прихода стечених илегалном трговином дрогом из Јужне Америке.

Осумњичени починиоци италијанске, албанске, колумбијске, мароканске и сиријске националности, изградили су широм света криминалну мрежу компанија за прање новца.

Наводи де да је замршена криминална структура за спровођење својих активности користила компаније у земљама као што су Кина, Турска и САД.

Ова сложена мрежа компанија омогућила је организованом криминалу да прикрије природу, извор, локацију, власништво, контролу, порекло и одредиште незаконито стечених средстава и да избегне њихово откривање, наводе из Европола.

Да би опрали зараду од дроге, остварену у Европи, ухапшени криминалци нудили су услугу прања новца засновану на трговини, што смањује ризик од губитка новца кроз заплену и омогућава бржи приступ средствима, додаје се у саопштењу.

EU najavljuje dvostruko veću vatrogasnu aero-flotu zbog rizika od šumskih požara

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке