Почетна > Бизнис
Бизнис

Европол наводи да се оружје из Украјине кријумчари и продаје у ЕУ

Европол има индиције да се из Украјине у ЕУ кријумчари оружје, а постоји бојазан да би веће количине оружја и муниције могле пасти у руке криминалних банди, док истовремено политичари позивају на ефикасно праћење оружја.
Фото: Pixabay/Brett_Hondow

Европски полицијски орган Европол има индиције о организованом шверцу оружја из Украјине, а пријављено је више случајева, преноси данас Дојче веле.

„Државе чланице ЕУ и оперативни партнери пријавили су случајеве криминалних мрежа које делују у региону, укључујући кријумчарење значајних количина ватреног оружја и муниције, као и војно оружје“, каже се у писму Европола Савету Европске уније, у којем се сагледава утицај рата у Украјини и терористичкој опасности за ЕУ.

Европске власти претпостављају да се дуж украјинске границе са ЕУ налазе складишта оружја како би се организовао шверц. Криминалци који делују из Украјине тако могу да се врате преко званичних граничних прелаза како би донели оружје на европску страну.

Други проблем, према Европолу, јесте то што су земље које су примиле велики број избеглица изразиле забринутост да неке украјинске избеглице носе ватрено оружје за самоодбрану, наводи ДW.

Пре преласка у ЕУ оставили су оружје и муницију у пограничном подручју. Према наводима надлежних, таква складишта муниције су већ откривена. Постоји ризик да би и ово оружје могло доспети у руке криминалних група.

У документу се наводи и да се неке украјинске избеглице сумњиче да су сакривено оружје преносиле преко границе како би га продале у ЕУ.

Сумња се да су избеглице оружје хтеле да замене за робу и услуге. У неким случајевима, према полицији, вожње таксијем су наводно већ плаћене ватреним оружјем.

Према речима портпарола Јана Оп Гена Орта, на Даркнету су се појавиле понуде за продају противоклопних пројектила америчке производње Џавелин.

Наводи се, међутим, да ове понуде треба пажљиво проверити и потврдити да ли су то стварне понуде.

Evropa traži od Nigerije veće isporuke gasa

Преузмите андроид апликацију.